V. Orbanas ginče dėl rasės gina „kultūrinį požiūrį“

Nacionalistinių pažiūrų Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ketvirtadienį gynė savaitgalį savo išsakytus komentarus, kad nereikia kurti „maišytos rasės“ tautų, ir sakė, kad reiškė „kultūrinį, civilizacinį požiūrį“.

Viktoras Orbanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Viktoras Orbanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-28 16:54

„Kartais man pasitaiko kalbėti taip, kad galiu būti klaidingai suprastas... Mano reiškiama pozicija yra kultūrinis, civilizacinis požiūris“, – sakė V. Orbanas bendroje spaudos konferencijoje su austrų kancleriu Karlu Nehammeriu, atvykęs į kaimyninę Austriją vienos dienos vizito.

V. Orbanas išprovokavo kritikos audrą, kai šeštadienį sakydamas kalbą Rumunijos Translivanijos regione, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė, kritikavo maišymąsi su „ne europiečiais“.

K. Nehammeris sakė, kad klausimas buvo „išspręstas... draugiškai ir labai aiškiai“, ir pridūrė, kad jo šalis „griežtai smerkia... bet kokias rasizmo ar antisemitizmo formas“.

Tarptautinis Aušvico komitetas (IAC) paragino Europos Sąjungą ir konkrečiai Austrijos kanclerį atsiriboti nuo „Orbano rasistinių atspalvių“.

Austrija yra pirmoji ES šalis, priėmusi Vengrijai nuo 2010 metų vadovaujantį V. Orbaną nuo jo triuškinamos pergalės balandžio rinkimuose.

Be ginčo apie rasę, abu lyderiai aptarė migraciją ir energetinį saugumą, tvyrant įtampai dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Viena laiko save „sąžininga tarpininke“ ir nori nenustumti Vengrijos į šalį, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Austrijos pareigūnas, pageidavęs kalbėti su anonimiškumo sąlyga.

Žydų bendruomenės atstovai reiškė nerimą dėl ultrakonservatyvių, antiimigracinių pažiūrų V. Orbano pareiškimo, kad „mes nenorime tapti maišytos rasės tautomis“.

Savo kalboje 59 metų V. Orbanas kritikuodamas Briuselio planą 15 proc. sumažinti gamtinių dujų suvartojimą Europoje, regis, taip pat užsiminė apie nacių režimo dujų kameras.

„Nežinau, kaip tai bus įgyvendinta. Nors, kaip suprantu, praeitis mums rodo vokiečius tai išmanant“, – sakė jis.

Vengrija buvo vienintelė ES narė, pasipriešinusi šiam planui, kuris šią savaitę buvo patvirtintas balsų dauguma.

Antradienį V. Orbano patarėja Zsuzsa Hegedus įteikė atsistatydinimo pareiškimą dėl šios „gėdingos pozicijos“ ir pavadino premjero kalbą „grynu nacių tekstu“.

Atsakydamas V. Orbanas akcentavo savo „vyriausybės nulinės tolerancijos politiką kalbant apie antisemitizmą ir rasizmą“, rodo vienas paviešintas laiškas.

„Didžiuojuosi Vengrijos pastarųjų metų rezultatais, pasiektais prieš rasizmą“, – trečiadienį žurnalistams sakė V. Orbanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.