Kremlius reiškia solidarumą su Kinija dėl Taivano

Kremlius penktadienį išreiškė „solidarumą“ su Pekinu Taivano klausimu, Kinijos prezidentui Xi Jinpingui perspėjus JAV vadovą Joe Bideną „nežaisti su ugnimi“ dėl šios autonominės salos.

D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 2:22 PM

„Be abejo, esame solidarūs“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Gerbiame Kinijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir manome, kad jokia pasaulio šalis neturi teisės tuo abejoti ar imtis kokių nors kurstančių ar kitokių veiksmų“, – kalbėjo jis.

„Esame įsitikinę, kad toks elgesys tarptautinėje arenoje gali tik sukelti papildomos įtampos“, – pridūrė D. Peskovas.

Ketvirtadienį Xi Jinpingas per ilgiau kaip dvi valandas trukusį pokalbį telefonu su J. Bidenu įspėjo jį „nežaisti su ugnimi“ dėl Taivano.

„Žaidžiantys su ugnimi galiausiai nudega, – valstybinė naujienų agentūrai „Xinhua“ citavo Xi Jinpingo žodžius, turint omenyje Taivaną. Kinijos lyderis pavartojo tokį patį išsireiškimą per savo ankstesnį pokalbį su J. Bidenu pernai lapkritį.

Pekinas išlaikė draugiškus ryšius su Rusija, Vakarams siekiant izoliuoti prezidento Vladimiro Putino vyriausybę dėl agresijos prieš Ukrainą.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Rusijos invazija Ukrainoje sustiprino nuogąstavimus, kad Kinija gali pasekti Maskvos pavyzdžiu ir įgyvendinti savo grasinimus aneksuoti daug mažesnį Taivaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.