Irane per vieną dieną įvykdytos egzekucijos trims moterims

Iranas šią savaitę per vieną dieną įvykdė egzekucijas trims moterims, nuteistoms už savo vyrų nužudymą, penktadienį paskelbė viena nevyriausybinė organizacija.

Žvakės<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Žvakės<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 10:28 PM, atnaujinta Jul 29, 2022, 10:59 PM

Vis labiau didėja susirūpinimas, augant Irane pakariamų moterų skaičiui ir bendrai daugėjant egzekucijų.

Daug Irane myriop nuteistų moterų nužudė smurtavusius vyrus, nemažai jų buvo ištekintos vaikystėje, net už giminaičių, sako aktyvistai.

Norvegijoje įsikūrusi organizacija „Iran Human Rights“ (IHR) nurodo, kad liepos 27-ąją mirties bausmės buvo įvykdytos trims moterims skirtinguose Irano kalėjimuose, nuteistoms už vyrų nužudymą atskirose bylose. Šiais metais Irane mirties bausmės jau įvykdytos mažiausiai 10 moterų.

Afganistano pilietei Senobar Jalali mirties bausmė įvykdyta kalėjime netoli Teherano.

Soheila Abedi, kuri už savo vyro ištekėjo vos 15-os, buvo pakarta kalėjime Sanandadžo mieste Irano vakaruose. Žmogžudystę ji įvykdė po 10 santuokos metų ir buvo nuteista 2015-aisiais, nurodo IHR.

Faranak Beheshti, kuri už vyro nužudymą buvo nuteista maždaug prieš penkerius metus, mirties bausmė įvykdyta šalies šiaurės vakaruose esančio Urmijos miesto kalėjime.

Aktyvistai teigia, kad Irano įstatymai yra nepalankesni moterims, neturinčioms teisės vienašališkai reikalauti skyrybų, net smurto artimoje aplinkoje atvejais.

Pernai spalį paskelbtoje IHR ataskaitoje sakoma, kad nuo 2010 metų iki 2021-ųjų spalio Irane mirties bausmės įvykdytos mažiausiai 164 moterims.

Tačiau aktyvistams susirūpinimą kelia egzekucijų padažnėjimas šiais metais, pernai į prezidento postą iškilus buvusiam teismų sistemos vadovui Ebrahimui Raisi ir vykstant protestams dėl ekonominės krizės.

IHR duomenimis, šiais metais Irane mirties bausmės jau įvykdytos mažiausiai 306 žmonėms.

Vašingtone įsikūrusi ne pelno organizacija „Abdorrahman Boroumand Centre for Human Rights in Iran“ ir Londone įsikūrusi „Amnesty International“ trečiadienį paskelbė, kad Iranas egzekucijas vykdo „siaubingu greičiu“.

Tarp pastarosiomis savaitėmis už kritiką areštuotų žmonių yra režisierius Mohammadas Rasoulofas, kurio filmas „There is No Evil“ apie mirties bausmės Irane poveikį 2020 metais pelnė Berlyno festivalio „Auksinį lokį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.