Irako parlamentą užėmę protestuotojai žada nesitraukti

Įtakingo Irako dvasininko Moqtados al Sadro šalininkai šeštadienį įsiveržė į budriai saugomą „Žaliąją zoną“ Bagdado centre, užėmė parlamento rūmus ir pareiškė neketinantys pasitraukti.

Irako sostinėje Bagdade protestuotojai vėl įsiveržė į parlamento rūmus.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Irako sostinėje Bagdade protestuotojai vėl įsiveržė į parlamento rūmus.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2022, 1:06 PM, atnaujinta Jul 30, 2022, 6:40 PM

Šalyje gilėjant politinei krizei M. al Sadro šalininkai jau antrąkart per kelias pastarąsias dienas įsiveržė į parlamentą, jau kelis mėnesius tvyrant didelei įtampai, kai po rinkimų politinėms jėgoms nepavyko suformuoti vyriausybės.

„Demonstrantai skelbia sėdimąjį streiką iki tolesnio pranešimo“, – sakoma M. al Sadro šalininkų judėjimo trumpame pranešime žurnalistams, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra INA.

M. al Sadro, anksčiau vadovavusio sukarintam judėjimui, kovojusiam su JAV ir Irako vyriausybės pajėgomis, nesutinka, kad premjeru būtų paskirtas Mohammedas al Sudani – buvęs ministras ir provincijos gubernatorius, kurio kandidatūrą iškėlė proiraniška Koordinacinė programa.

„Mes nenorime Sudani“, – parlamento kieme sakė 47 metų protestuotojas Sattaras al Aliawi.

Šis valstybės tarnautojas sakė, kad protestuojama prieš „korumpuotą ir neįgalią vyriausybę“ ir kad demonstrantai nusiteikę „čia miegoti“.

Anot S. al Aliawi, „žmonės visiškai atsisako partijų, valdžiusių šalį 18 metų“, kai JAV vadovaujama invazija nuvertė diktatorių Saddamą Husseiną.

Demonstrantai parlamento rūmuose mojavo Irako vėliavomis ir M. al Sadro portretais.

Jie užplūdo posėdžių salę – vieni sėdėjo prie įstatymų leidėjų stalų, kiti vaikštinėjo, filmuodami vaizdus.

„Liaudis su tavimi“

Anksčiau tūkstančiai protestuotojų susirinko prie vieno tilto, vedančio į budriai saugomą įtvirtintą „Žaliąją zoną“ Bagdado centre, kur įsikūrusios valstybės įstaigų būstinės ir užsienio atstovybės. Dešimtys demonstrantų nugriovė kelio betonines užtvaras ir nulėkė į šios teritorijos gilumą, sakė fotografas.

Irako saugumo pajėgos mėgino išvaikyti protestuotojus ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis. Planuotas parlamento posėdis neįvyko, todėl šturmo metu salėje įstatymų leidėjų nebuvo.

Per susirėmimus su policija ant tilto buvo sužeista protestuotojų. Juos išnešė kiti demonstrantai.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad sužeista mažiausiai 100 protestuotojų ir 25 saugumo pajėgų nariai.

„Visa liaudis – su Sayyedu Moqtada“, – skandavo demonstrantai, turėdami galvoje M. al Sadro, kaip vieno iš pranašo Mohammedo palikuonių, titulą.

M. al Sadro blokas pernai spalį per rinkimus laimėjo 73 vietas ir tapo didžiausia frakcija 329 vietų parlamente. Tačiau po rinkimų derybos dėl vyriausybės formavimo įstrigo.

Šie protestai tapo nauju iššūkiu naftos turtingam Irakui, kurį tebekrečia politinė ir socioekonominė krizė, nepaisant išaugusių pasaulinių naftos kainų.

M. al Sadro šalininkai į Žaliąją zoną taip pat įsiveržė trečiadienį, nors policija juos mėgino atremti debesimis ašarinių dujų.

Tąsyk demonstrantai taip pat įsiveržė į parlamentą, kur dainavo, šoko ir darėsi asmenukes. Jie pasitraukė po dviejų valandų, kai to pareikalavo M. al Sadras.

Prasidėjus naujausiai parlamento okupacijai Koordinacinė programa paragino „liaudies mases.. taikiai demonstruoti ginant valstybę ir jos legitimumą“.

Jungtinių Tautų pagalbos misija Irake išreiškė gilų susirūpinimą dėl „tebevykstančio eskalavimo“.

„Proto ir išminties balsai yra kritiškai svarbūs, kad būtų išvengta tolesnio smurto“, – sakoma jos „Twitter“ žinutėje.

Dabartinis premjeras Mustafa al Kadhemi savo pranešime išreiškė apgailestavimą, kad „politinis eskalavimas didina įtampą gatvėse“.

Irako politinė krizė pagilėjo praeitą mėnesį, kai 73 M. Sadro bloko deputatai vienu metu atsistatydino, akivaizdžiai mėgindami rasti išeitį iš aklavietės formuojant vyriausybę.

Vėliau birželį buvo prisaikdinti 64 nauji Irako įstatymų leidėjai, ir proiraniškas blokas tapo didžiausia didžiausia parlamento frakcija.

M. Sadras iš pradžių palaikė „daugumos vyriausybės“ schemą, pagal kurią jo priešininkai šiitai iš Koordinacinės programos būtų turėję pereiti į opoziciją.

Tačiau tuomet buvęs sukarinto judėjimo lyderis daugelį nustebino, įtikinęs savo deputatus atsistatydinti. Šis žingsnis buvo laikomas spaudimu varžovams paspartint vyriausybės formavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.