Australijos parlamentas svarsto atšaukti eutanazijos draudimą, kur jis tebėra taikomas

Australijos parlamentui pirmadienį buvo pateiktas įstatymo projektas, kuriuo siūloma atšaukti dviejose teritorijose 25 metus galiojusį draudimą nusižudyti su gydytojo pagalba.

Australijos parlamentas svarsto atšaukti eutanazijos draudimą, kur jis tebėra taikomas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australijos parlamentas svarsto atšaukti eutanazijos draudimą, kur jis tebėra taikomas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2022, 1:37 PM

Retai apgyventa Australijos Šiaurės Teritorija 1995 metais tapo pirmąja vieta pasaulyje, įteisinusia savanorišką eutanaziją. Tačiau po dvejų metų šis istorinis įstatymas buvo panaikintas Australijos parlamento, kai teisėta galimybe pasitraukti iš gyvenimo su gydytojo pagalba pasinaudojo keturi pacientai, sirgę galutinės stadijos mirtinomis ligomis. Šiaurės Teritorija dabar yra viena paskutinių Australijos dalių, kur savižudybė su gydytojo pagalba tebedraudžiama.

„Per ilgai šiose su teritorijose gyvenančiais australais buvo elgiamasi kaip su antrarūšiais piliečiais“, – parlamentui sakė Šiaurės Teritorijos elektoratui atstovaujantis įstatymų leidėjas Luke'as Goslingas.

Jis ir parlamento narė Alicia Payne pateikė Atstovų Rūmams minimą įstatymo projektą, turintį leisti Šiaurės Teritorijos ir Australijos sostinės teritorijų teisėkūros institucijoms įteisinti savižudybę su pagalba.

Šios dvi teritorijos neturi tokių pačių teisių kaip šešios valstijos, pastaraisiais metais jau įteisinusios eutanaziją.

Nors Australijos nacionalinis parlamentas turi mažiau galimybių panaikinti valstijų įstatymus, teritorijose jo įgaliojimai didesni. Australija turi 26 mln. gyventojų, bet abiejose teritorijose gyvena mažiau kaip 1 mln. žmonių.

A. Payne, atstovaujanti elektoratui Australijos sostinės teritorijoje, kurią sudaro Kanbera ir du miesteliai, sakė, kad naująjį įstatymą svarbu priimti kuo skubiau. Ji sakė, kad diskusijos dėl eutanazijos galimybės yra „neįtikėtinai svarbūs debatai, kurių mums neleidžiama rengti vien dėl vietos, kurioje gyvename“.

1997 metais konservatorių vyriausybės deputatas Kevinas Andrewsas parengė įstatymo projektą, kuriuo minimose teritorijose buvo uždrausta mėginti įteisinti savižudybę su pagalba. 2018 metais, kai valdžioje taip pat buvo konservatoriai, mėginimas panaikinti šį įstatymą buvo nesėkmingas – balsuojant Senate pritrūko dviejų balsų. Senatas taip pat blokavo du ankstesnius mėginimus panaikinti įstatymą 2008 ir 2010 metais.

2019 metų birželį Viktorijos valstija tapo pirmąja, įteisinusią savižudybę su pagalba. Šių metų gegužę Naujasis Pietų Velsas paskutinis iš valstijų priėmė analogišką įstatymą.

Centro kairiosios Leiboristų partijos federalinė vyriausybė, išrinkta gegužę, paskelbė leisianti savo deputatams dėl naujai pateikto įstatymo projekto vadovaujantis savo sąžine ir nereikalausianti laikytis partinės linijos.

Opozicinė konservatyvi Liberalų partija per ankstesnius balsavimus taip pat buvo leidusi deputatams dėl eutanazijos įstatymų balsuoti savo nuožiūra.

Tuo metu Katalikų Bažnyčia federalinius įstatymų leidėjus ragina balsuoti prieš šį įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.