Prezidentas: Filipinai neketina grįžti į TBT

Filipinai neketina grįžti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT), pirmadienį pareiškė šalies prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis.

Filipinai neketina grįžti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT), pirmadienį pareiškė šalies prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Filipinai neketina grįžti į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT), pirmadienį pareiškė šalies prezidentas Ferdinandas Marcosas jaunesnysis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2022, 1:35 PM

Tai jis pareiškė TBT prokurorui siekiant atnaujinti tyrimą dėl buvusio Filipinų prezidento vykdyto kruvino karo su narkotikais.

Birželio 30 dieną kadenciją baigęs Rodrigo Duterte 2019 metais išvedė Filipinus iš TBT, šiam pradėjus preliminarų tyrimą dėl jo karo su narkotikais, pareikalavusio tūkstančių gyvybių.

Praėjusių metų rugsėjį TBT teisėjai leido atlikti išsamų Filipinų kovos su narkotikais kampanijos tyrimą, teigdami, kad ji turi neteisėto ir sistemingo puolimo prieš civilius požymių.

Dviem mėnesiais vėliau tyrimas buvo sustabdytas, Manilai pareiškus, kad ji pati tiria įtariamus nusikaltimus.

Tačiau TBT prokuroras Karimas Khanas birželį pareiškė, kad Manilos prašymas sustabdyti tyrimą buvo nepagrįstas ir kad jis turėtų būti atnaujintas „kuo greičiau“.

F. Marcosas, kuris rėmė R. Duterte karą su narkotikais, anksčiau yra nurodęs, kad nebendradarbiaus su TBT.

Tačiau pirmadienį jis žengė dar toliau, žurnalistams pareiškęs, kad „Filipinai neketina vėl prisijungti prie TBT“.

Gegužę F. Marcosas triuškinamai laimėjo prezidento rinkimus, padedamas sąjungos su R. Duterte dukra Sara, kuri nugalėjo kovoje dėl viceprezidento posto.

Savo prezidentavimo laikotarpiu R. Duterte atsisakė bendradarbiauti su TBT, teigdamas, kad jis neturi jurisdikcijos jo šalyje. Vis dėlto Filipinų Aukščiausiasis Teismas šį teiginį atmetė.

Spaudžiami Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos ir TBT, Filipinai ištyrė kelis šimtus kovos su narkotikais operacijų, per kurias žuvo žmonės.

Kaltinimai buvo pateikti tik dėl kelių epizodų. Vos trys policininkai buvo nuteisti už įtariamojo narkotikų platinimu nužudymą.

Filipinai sulaukė TBT raginimo „pateikti pastabas“ dėl K. Khano prašymo atnaujinti tyrimą, pranešė prezidentūros spaudos tarnyba.

Manila turi atsakyti iki rugsėjo 8 dienos.

F. Marcosas pirmadienį sakė, kad neseniai įvykusiame susitikime su savo teisininkų komanda, kuriai priklauso ir buvęs R. Duterte atstovas spaudai Harry Roque (Haris Rokė), buvo aptarta, ar administracija pateiks teismui atsakymą.

„Mes norime pasakyti, kad čia vyksta tyrimas, ir jis tęsiasi, tad kodėl mes turime tai daryti?“ – F. Marcosas kalbėjo renginio, skirto skatinti skiepytis stiprinamąja COVID-19 vakcinos doze, kuluaruose.

„Taip pat gali būti, kad apskritai nesivarginsime (atsakyti), nes nesame jiems pavaldūs“, – teigė prezidentas.

Net jei TBT surinktų pakankamai įrodymų, kad iškeltų bylą prieš R. Duterte, teismo taisyklės neleidžia jo teisti už akių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.