JT paragino Irako lyderius skubiai spręsti politinę krizę šalyje

Jungtinių Tautų misija Irake trečiadienį paragino lyderius teikti pirmenybę savo šalies interesams ir nutraukti užsitęsusią politinę kovą dėl valdžios, nes įtampa karo nuniokotoje šalyje auga.

JT paragino Irako lyderius skubiai spręsti politinę krizę šalyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JT paragino Irako lyderius skubiai spręsti politinę krizę šalyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 6:05 PM

Praėjus beveik 10 mėnesių po rinkimų, naftos turtingoje šalyje vis dar nėra vyriausybės ir naujo ministro pirmininko ar prezidento.

„Raginame visus proceso dalyvius įsipareigoti, aktyviai dalyvauti ir nedelsiant susitarti dėl sprendimų“, – sakoma Jungtinių Tautų pagalbos Irakui misijos (UNAMI) pareiškime.

„Lyderiai turi teikti pirmenybę šalies interesams“, – sakoma jame.

Trečiadienį įtakingo šiitų musulmonų pamokslininko ir politinio lyderio Moqtados Sadro sekėjai penktą dieną tęsė masinį sėdimąjį protestą šalia parlamento.

Antradienį aukštas sadristų pareigūnas davė šalininkams 72 valandas perkelti savo protestus iš pagrindinių parlamento posėdžių salių prie įėjimo į pastatą ir aplinkinę teritoriją.

M. Sadro blokas prieštarauja, kad ministro pirmininko kandidatūrą siūlytų Irano remiama šiitų grupuotė „Koordinacinė taryba“.

Kadenciją baigiantis premjeras Mustafa al-Kadhemis paragino pradėti „nacionalinį dialogą“, siekdamas suburti visas puses deryboms, ir trečiadienį kalbėjosi su prezidentu Barhamu Salehu. Pasak Irako naujienų agentūros, abu vyrai pabrėžė, kad svarbu „užtikrinti saugumą ir stabilumą“ šalyje.

„Irake yra daugybė neišspręstų vidaus problemų: labai reikia ekonominių reformų, efektyvaus viešųjų paslaugų teikimo ir federalinio biudžeto, ir tai tik kelios iš jų, – sakoma JT pareiškime. – Tad atėjo laikas politinėms suinteresuotosioms šalims prisiimti atsakomybę ir veikti pagal nacionalinius interesus“.

Irakas yra antras pagal dydį naftos eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) gamintojas ir 90 proc. federalinių pajamų gauna iš naftos. Tačiau jis vis dar neturi patvirtinto 2022 metų biudžeto.

Birželio mėnesį parlamentas priėmė skubaus finansų valdymo įstatymą, kad užtikrintų dujų tiekimą ir nupirktų grūdų, kad būtų „garantuotas aprūpinimas maistu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.