Komoje esančio brito tėvai prašo EŽTT neleisti išjungti jo gyvybę palaikančių aparatų

Komos būsenoje esančio brito berniuko šeima trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), siekdama paskutinę minutę užkirsti kelią ligoninei nutraukti jo gydymą.

​Komos būsenoje esančio brito berniuko šeima trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), siekdama paskutinę minutę užkirsti kelią ligoninei nutraukti jo gydymą.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Komos būsenoje esančio brito berniuko šeima trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT), siekdama paskutinę minutę užkirsti kelią ligoninei nutraukti jo gydymą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 3:09 PM

Balandžio 7 dieną 12-metis Archie Battersbee buvo rastas namuose be sąmonės, raiščiu suveržta galva. Berniuko tėvai mano, kad jis veikiausiai bandė atlikti internetinį iššūkį, kuris baigėsi tragiškai.

Gydytojai mano, kad Archie smegenys mirusios, ir sako, kad tolesnis gyvybę palaikantis gydymas neatitinka jo interesų.

Archie tėvai Paulas Battersbee ir Hollie Dance nesėkmingai bandė pasiekti, kad Britanijos teismai neleistų Londono karališkajai ligoninei išjungti dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatą ir nutraukti kitas intervencijas, palaikančias berniuko gyvybę.

H. Dance sakė, kad šeimos advokatai prašymą Prancūzijos Strasbūro mieste įsikūrusiam EŽTT pateikė likus kelioms valandoms iki trečiadienio rytą planuoto Archie gyvybę palaikančių aparatų išjungimo.

„Dabar tikimės ir meldžiamės, kad EŽTT priims mums palankų sprendimą, – sakė moteris. – Mes iki galo kovosime dėl Archie.“

Ji taip pat sakė, kad šeima svarsto kitų šalių pasiūlymus gydyti Archie.

Tai naujausias atvejis Jungtinėje Karalystėje, kai gydytojų sprendimas kertasi su šeimos norais. Keliais ankstesniais atvejais, kaip ir Archie atveju, šeimas rėmė lobistine veikla užsiimanti religinė organizacija „Christian Concern“.

Pagal Britanijos teisę, teismai paprastai įsikiša, kai tėvai ir gydytojai nesutaria dėl vaiko gydymo. Tokiais atvejais vaiko teisės laikomos svarbesnėmis už tėvų teisę nuspręsti, kas geriausia jų atžalai.

JK Aukščiausiasis Teismas antradienį pareiškė, kad Archie pasveikti jokių perspektyvų nėra, ir net ir tęsiant gydymą berniukas per kelias artimiausias savaites mirs dėl organų ir širdies nepakankamumo. Teisėjai pritarė žemesnės instancijos teismo nuomonei, kad tolesnis gydymas „tik prailgina jo mirimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.