Graikijos žvalgybos vadovas dėl telefono šnipinėjimo skandalo atsistatydina

Graikijos žvalgybos vadovas atsistatydino kilus skandalui dėl įtariamo opozicijos politiko šnipinėjimo, penktadienį pranešė vyriausybė.

Graikijos žvalgybos vadovas Panagiotis Kontoleonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikijos žvalgybos vadovas Panagiotis Kontoleonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-05 16:39

Panagiotis Kontoleonas „įteikė savo atsistatydinimo pareiškimą,.. ir jis buvo priimtas“, sakoma premjero Kiriako Micotakio biuro pranešime.

P. Kontoleonas, kuris vadovauti Graikijos žvalgybos tarnybai buvo paskirtas 2019 metais, K. Micotakio konservatorių partijai atėjus į valdžią, atsistatydino kelios valandos po premjero biuro generalinio sekretoriaus Grigorio Dimitriadžio išėjimo iš darbo.

Prieš savaitę šalies opozicinės socialistinės partijos lyderis Nikas Andrulakis pateikė Aukščiausiajam Teismui skundą dėl „bandymų“ šnipinėti jo mobilųjį telefoną kenkėjiška programa „Predator“.

„Prieš kelias dienas Europos Parlamentas mane informavo, kad buvo bandyta pasiklausyti mano mobiliojo telefono panaudojant šnipinėjimo programą „Predator“, – liepos 26-ąją išėjęs iš Teismo rūmų Atėnuose žurnalistams sakė N. Andrulakis, kuris taip pat yra EP narys.

Du graikų žurnalistai šiais metais irgi ėmėsi teisinių veiksmų ir tvirtina buvę sekami.

Vyriausybė nuolat neigia bet kokias valstybės sąsajas, bet šie ginčai šalyje vis tiek sukėlė pasipiktinimo bangą.

Tiriamosios žurnalistikos portalai „Inside Story“ ir „Reporters United“ sieja K. Micotakio sūnėną G. Dimitriadį su N. Andrulakio ir finansų temomis rašančio graikų žurnalisto Tanasio Kukakio įtariamo šnipinėjimo skandalais.

Europos Parlamento nariams buvo sudaryta galimybė pasitikrinti, ar jų mobiliuosiuose telefonuose neįdiegta neteisėta sekimo programa, kai buvo surengta virtinė įsilaužimų panaudojant į „Predator“ panašią šnipinėjimo programą „Pegasus“. Ši programa gali būti įdiegta į mobiliuosius telefonus vartotojui nežinant ir suteikti galimybę skaityti visus pranešimus, sekti vartotojo buvimo vietą ir prisijungti prie telefono kameros bei mikrofono.

N. Andrulakis „2022 metų birželio 28 dieną atidavė prevenciškai patikrinti savo telefoną, ir iškart buvo aptikta įtartina nuoroda, susijusi su sekimo programa „Predator“, išplatintame pareiškime nurodė jo partija PASOK.

Anksčiau šiais metais paaiškėjus, kad buvo įsilaužta į Ispanijos aukščiausio rango politikų, įskaitant premjerą Pedro Sanchezą ir katalonų separatistus, telefonus, buvo atleistas šios šalies žvalgybos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.