Serbijos ir Kosovo lyderiai susitiks su ES diplomatijos vadovu dėl įtampos tarp kaimynių

Serbijos ir Kosovo lyderiai vėliau šį mėnesį susitiks su Europos Sąjungos diplomatijos vadovu, penktadienį pranešė pareigūnai.

Serbijos ir Kosovo vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr. 
Serbijos ir Kosovo vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 1:42 PM

Susitikimas rengiamas tarptautinei bendruomenei stengiantis padėti numalšinti tarp dviejų kaimynių augančią įtampą.

ES atstovas Peteris Stano sakė, kad Serbijos prezidentas Aleksandar'as Vučičius ir Kosovo premjeras Albinas Kurti priėmė bloko užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio kvietimą.

Susitikime dalyvaus ir ES specialusis pasiuntinys Kosovui Miroslavas Lajčakas.

Susitikimas planuojamas Kosovo šiaurėje vėl augant įtampai tarp vietos etninės serbų mažumos ir Kosovo valdžios pareigūnų.

Kosovas 2008 metais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, praėjus mažiau nei dešimtmečiui nuo kruvino karo ir NATO bombardavimo kampanijos.

Pastarosiomis savaitėmis Kosove gyvenantys serbai piktai sureagavo į etninių albanų kontroliuojamos vyriausybės planus įvesti naujus kelionių dokumentus lankytojams su Serbijos išduotais asmens dokumentais.

A. Kurti vyriausybė taip pat nori, kad vietos serbai, kurių automobiliai važinėja su Serbijos registracijos numeriais, juos pasikeistų į Kosovo numerius.

Protestuotojus supykdė tai, ką jie vadina mėginimu dar labiau susilpninti jų ryšius su šalimi, kurią jie laiko savo tėvyne. Praėjusią savaitę jie blokavo kelius šiaurinėje Kosovo dalyje.

Kosove tebėra 3 775 NATO taikos palaikymo pajėgų kariai. Šios pajėgos perspėjo, kad gavusios atitinkamą įsakymą įsikiš, o JAV ambasadorius įtikino Prištiną atidėti naujųjų taisyklių įgyvendinimą.

Serbija yra kandidatė įstoti į ES, nors jos paraiška stumiasi pirmyn labai lėtai. Vis dėlto penkios iš 27 Bendrijos narių dar nepripažįsta Kosovo.

Šiaurės Kosove gyvenantys serbai jau seniai atsisako pripažinti valdžią Prištinoje ir daugiausia yra ištikimi Belgradui, kuris teikia finansinę paramą jų bendruomenei.

ES vadovaujamos derybos tarp Kosovo ir Serbijos, kuriomis siekiama normalizuoti ryšius tarp buvusių priešininkių, buvo pradėtos 2011 metais, tačiau iki šiol nepavyko pasiekti jokio susitarimo.

Kosovą pripažįsta apie 100 šalių, įskaitant JAV. Vis dėlto Serbija ir jos sąjungininkės Kinija bei Rusija nesutinka pripažinti jo nepriklausomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.