Šiaurės Korėja sako, kad jai visiškai pavyko suvaldyti COVID-19 epidemiją

Šiaurės Korėjos žiniasklaida penktadienį pranešė, kad šalyje septintą dieną iš eilės nebuvo nustatyta naujų „karštligės“ atvejų, o visi asmenys, susirgę nuo tada, kai šalyje buvo patvirtinti pirmieji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, jau pasveiko.

Šiaurės Korėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 5, 2022, 3:43 PM

Prasidėjus koronaviruso pandemijai Šiaurės Korėja 2020 metų pradžioje uždarė savo sienas ir užsiblokavo nuo išorinio pasaulio, kad užkirstų kelią virusui patekti į šalį. Šių metų gegužę šalis paskelbė apie koronavoruso omikron atmainos sukeltą susirgimų protrūkį sostinėje Pchenjane ir aktyvavo „aukščiausio lygio ekstremalios epidemijos prevencijos sistemą“.

Nuo to laiko valstybinė žiniasklaida kruopščiai skelbė oficialius duomenis naujus susirgimo, mirties, gydymo ir pasveikimo atvejus, o lyderis Kim Jong Unas ėmėsi asmeniškai vadovauti vyriausybės atsakui į COVID-19 protrūkį.

Šiaurės Korėja savo pranešimuose užsikrėtusiuosius vadina „karštligės pacientais“, o ne „COVID pacientais“ – veikiausiai dėl nepakankamų testavimo pajėgumų.

„Per pastarąją savaitę naujų karštligės atvejų neužregistruota, o visi asmenys, kurie buvo gydomi, pasveiko“, – penktadienį pranešė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

„Kalbant apie bendrą antiepideminę situaciją KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinėje Respublikoje), prasidėjo aiškus stabilumo etapas“, – priduriama pranešime.

Šalis toliau stiprins „naujų COVID-19 potipių bei įvairių ligų stebėseną“ ir „krizės atveju“ galės mobilizuoti medicinos darbuotojus, nurodoma pranešime.

Pasak KCNA, Šiaurės Korėjoje nuo balandžio pabaigos buvo užregistruota beveik 4,8 mln. užsikrėtimo atvejų ir 74 mirtys, o oficialus mirtingumo rodiklis sudaro 0,002 procento.

Šiaurės Korėjos sveikatos priežiūros sistema yra viena prasčiausių pasaulyje: šalies ligoninės yra prastai aprūpintos, jose trūksta intensyviosios terapijos skyrių, be to, šalis neturi vaistų COVID-19 gydyti ir vakcinų nuo koronaviruso, sako ekspertai.

Tuo metu Pietų Korėjoje, kur sveikatos priežiūros sistema labai pažangi ir labai daug gyventojų yra pasiskiepiję nuo COVID-19, mirtingumo rodiklis sudaro 0,12 procento, rodo oficialūs duomenys.

„Sunku patikėti“

„Būtų sunku patikėti bet kuria šalimi, sakančia, kad patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius staiga sumažėjo iki nulio“, – naujienų agentūrai AFP sakė Šiaurės Korėjos reikalų ekspertas Ahn Chan-ilas.

„Kaip ir ginkluotės bei branduolinės programos atveju, panašu, kad COVIDas taip pat naudojamas siekiant pabrėžti Kim Jong Uno lyderystę ir sustiprinti lojalumą, nepaisant to, kokia yra tiesa“, – sakė jis.

Gegužės pabaigoje Pchenjanas pareiškė matąs „pažangą“ siekiant suvaldyti protrūkį, tačiau daugelis ekspertų, įskaitant Pasaulio sveikatos organizacijos pareigūnus, nekart išsakė abejonių dėl šio teiginio.

Manoma, kad Šiaurės Korėja nėra paskiepijusi nė vieno iš maždaug 25 mln. savo gyventojų. Pchenjanas atmetė pasiūlymus aprūpinti šalį vakcinomis iš Kinijos arba pagal Pasaulio sveikatos organizacijos COVAX mechanizmą.

Seule įsikūrusi specializuota svetainė „NK News“ pranešė, kad birželį Šiaurės Korėja iš Kinijos importavo 3 554 invaziniu būdu veikiančius dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus – gerokai daugiau nei balandžio mėnesį, nors apskritai dvišalė prekyba sumažėjo.

Tačiau Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas AFP sakė, kad Pchenjano teiginys, jog epidemiją pavyko suvaldyti, atrodo „šiek tiek patikimas“.

Pasak jo, viskas gali grįžti į įprastas vėžes, nes „nėra jokių griežtesnės pasienio kontrolės požymių, Pekinui nepateikta jokių oficialių prašymų dėl medicininės pagalbos ar įrangos, o Pchenjane dirbantys diplomatai tebėra savo vietose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.