Libane santaupų negalėjęs išsiimti vyras paėmė įkaitais banko darbuotojus

Į vieną Beiruto banką ketvirtadienį įsiveržęs šaunamuoju ginklu apsiginklavęs libanietis, kuris pagrasino apsipilti benzinu ir susideginti, jei negaus įšaldytų santaupų ir negalės apmokėti ligoninės sąskaitų, laiko darbuotojus įkaitais, pranešė saugumo šaltiniai ir vienas šeimos narys.

Banko apiplėšimas.<br>ZumaPress/Scanpix asociatyvi nuotr.
Banko apiplėšimas.<br>ZumaPress/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2022, 3:24 PM, atnaujinta Aug 11, 2022, 6:06 PM

Tai dar vienas incidentas tarp šalies bankų ir įpykusių indėlininkų. Nuo 2019 metų pabaigos pinigų stokojantys Libano bankai įvedė griežtus lėšų užsienio valiuta išgryninimo apribojimus – taigi, daugelis libaniečių iš esmės neteko prieigos prie savo santaupų.

Vyras, įėjęs į Federalinio banko skyrių judriame Beiruto Hamros rajone, atsinešė kanistrą su benzinu ir jau kelias valandas įkaitais laiko banko darbuotojus. Saugumo pajėgos apsupo banko skyrių.

„Jam pavyko patekti į vidų su pompiniu šautuvu ir degia medžiaga... [Jis] grasino darbuotojams ir reikalavo atiduoti jam jo santaupas“, – sakė vienas saugumo šaltinis, pageidavęs likti anonimas.

Kitas saugumo šaltinis sakė, kad penktą dešimtį metų einantis vyras „visur banke prilaistė benzino, uždarė banko paradines duris ir laiko darbuotojus įkaitais“.

Pasak šaltinio, užpuolikas taip pat paleido tris įspėjamuosius šūvius. Vietos žiniasklaida pranešė, kad vyro banko sąskaitoje yra per 200 tūkst. JAV dolerių (193 tūkst. eurų), kurių jis negali išsiimti.

Vyras, „nukreipęs ginklą banko vadovui į veidą, pagrasino padegti save ir nužudyti visus skyriuje esančius žmones“, pranešė Libano Nacionalinė naujienų agentūra (NNA).

Jis sako į banką įsiveržęs todėl, kad jo tėvas prieš kurį laiką „buvo paguldytas į ligoninę operacijai ir negalėjo už ją susimokėti“, sakoma NNA pranešime.

Jo brolis Atefas al Cheikhas Husseinas (Atefas al Šeichas Huseinas) žurnalistams sakė: „Mano brolis banke turi 210 tūkst. dolerių ir nori pasiimti tik 5 tūkst. dolerių ligoninės sąskaitoms apmokėti.“

A. al Cheikho Husseino teigimu, jo brolis pačiupo ginklą „iš banko, o ne atsinešė su savimi“.

Įvykio vietą Beirute apsupo Libano armijos kariai, policininkai iš šalies Vidaus saugumo pajėgų ir žvalgybos agentai. Pareigūnai tariasi su ginkluotu asmeniu, bet kol kas nesėkmingai.

Mobiliuoju telefonu filmuotoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip nepatenkintas vyras su šautuvu reikalauja grąžinti jam pinigus. Kitame įraše matyti, kaip du policininkai prie užrakinto įėjimo į banką prašo paleisti bent vieną iš įkaitų, tačiau vyras su šautuvu vienoje rankoje ir cigarete kitoje piktai atsisako.

Vėliau jis vis dėlto paleido vieną įkaitą, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas. Prie banko susirinko dešimtys smalsuolių ir įkaitų giminaičių.

Šiuo metu šalis išgyvena didžiausią ekonomikos krizę per visą savo šiuolaikinę istoriją. Trys ketvirtadaliai gyventojų gyvena skurde, o Libano svaro vertė yra nusmukusi daugiau kaip 90 proc. JAV dolerio atžvilgiu.

Dėl to bankai pradėjo taikyti drakoniškus suvaržymus pinigų išsiėmimui, neleidžia pervesti pinigų į užsienį.

„Tai ne pirmas toks atvejis, panašių incidentų vis pasitaiko... Mums reikia radikalaus sprendimo“, – prie minimo banko skyriaus sakė George'as al Hajjas (Žoržas Hadžas), vadovaujantis Libano bankų darbuotojų profesinei sąjungai.

Sausį kavinės savininkas sėkmingai atsiėmė 50 tūkst. JAV dolerių (48 tūkst. eurų), įstrigusių banko skyriuje Libano rytuose, po to, kai paėmė darbuotojus įkaitais ir pagrasino juos nužudyti.

„Indėlininkai nori savo pinigų, o jų pyktis, deja, nukreipiamas į bankų darbuotojus, nes jie negali pasiekti vadovybės“, – sakė G. al Hajjas.

Nuo ekonominės krizės pradžios Libanas dar neįvedė oficialios kapitalo kontrolės.

Tarptautiniai donorai sako, kad pagalbos sąlyga yra reformos, bet Libano politikai tam kol kas priešinasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.