Chaotiškų Kenijos prezidento rinkimų nugalėtoju paskelbtas Williamas Ruto

Įtemptų Kenijos prezidento rinkimų nugalėtoju pirmadienį buvo paskelbtas viceprezidentas Williamas Ruto, tačiau šią žinią aptemdė ginčai, keliems rinkimų komisijos nariams atmetus rezultatus.

Williamas Ruto.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Williamas Ruto.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-15 22:42

Nepriklausomos rinkimų ir sienų komisijos (IEBC) pirmininkas Wafula Chebukati nurodė, kad W.Ruto per rugpjūtį 9 dieną vykusį balsavimą surinko beveik 7,2 mln. balsų (50,49 proc.), o jo varžovas Raila Odinga – beveik 7 mln. balsų (48,85 proc.).

„Stoviu prieš jus, nepaisydamas bauginimų ir priekabiavimo. Atlikau savo pareigą pagal šalies įstatymus“, – sakė W.Chebukati.

„Vadovaudamasis įstatymais... skelbiu, kad Ruto Williamas Samoei buvo tinkamai išrinktas prezidentu“, – pridūrė pirmininkas.

Prieš pat jo pareiškimą keturi iš septynių IEBC komisarų sakė negalintys pripažinti rezultatų – taigi, kilo nuogąstavimų dėl falsifikavimo atidžiai stebėtuose rinkimuose Rytų Afrikos politinėje ir ekonominėje galybėje.

W.Ruto yra 55 metų verslininkas, balsavimą vaizdavęs kaip kovą tarp paprastų „sukčių“ ir „dinastijų“, valdančių Keniją nuo pat nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos paskelbimo 1963 metais.

Paskelbus rezultatus, jis pažadėjo bendradarbiauti su „visais Kenijos lyderiais“.

„Nėra vietos kerštui, – pabrėžė W.Ruto. – Puikiai suprantu, kad mūsų šalis yra tokiame etape, kai mums reikia visų susitelkimo.“

Rinkimų baigtis tapo skaudžiu smūgiu 77 metų veteranui opozicijos lyderiui R.Odingai, kurį rėmė visa valdančioji partija, jam po stulbinančių lojalumo pokyčių 2018 metais sudarius paktą su kadenciją baigiančiu prezidentu Uhuru Kenyatta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.