Izraelio kariuomenė pranešė radusi ir užblokavusi tunelį iš Gazos Ruožo

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė aptikusi ir užblokavusi iš Gazos Ruožo vedantį tunelį, kurį iškasė palestiniečių anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“.

​Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė aptikusi ir užblokavusi iš Gazos Ruožo vedantį tunelį, kurį iškasė palestiniečių anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė aptikusi ir užblokavusi iš Gazos Ruožo vedantį tunelį, kurį iškasė palestiniečių anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 8:45 AM

Izraelis teigia, kad ši kovotojų grupuotė siekia per tokius vadinamuosius „atakų tunelius“ infiltruoti savo kovotojų ir pagrobti Izraelio karių ar civilių gyventojų, kuriuos vėliau galėtų panaudoti keičiantis kaliniais.

Izraelio kariuomenė sakė nustačiusi, jog tunelis, vedantis „dviem kryptimis, priklausantis „Hamas“ teroristinei organizacijai, buvo iškastas iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies“.

Tunelis „kirto Izraelio teritoriją“, sakė brigados generolas Nimrodas Aloni, kadenciją baigiantis Gazos divizijos vadas.

Vis dėlto jis nurodė, kad tunelis nesiekė požeminės betoninės užtvaros, todėl „nekėlė grėsmės Izraelio bendruomenėms netoli Gazos Ruožo“.

Kariuomenės teigimu, tunelis buvo „neutralizuotas“. Naujienų agentūrai AFP pateiktame pareiškime kariškiai pridūrė, kad jis buvo „iš dalies užpildytas inžinerinėmis medžiagomis“.

„Dėl to tunelis liko užblokuotas ir nepasiekiamas. Sprogmenys nebuvo panaudoti“, – priduriama pranešime.

Tuo metu „Hamas“ atsakė, kad „palestiniečių pasipriešinimas turi teisę naudotis visomis priemonėmis, kad sustiprintų savo pajėgumus“, kovojant su Izraelio „arogancija ir nusikalstamumu“.

Ši žinia pasirodė praėjus kiek daugiau nei savaitei po tris dienas trukusio Izraelio ir „Islamo džihado“ kovotojų konflikto Gazos Ruože, kuris baigėsi paliaubomis, sudarytomis tarpininkaujant Egiptui.

Per smurto pliūpsnį žuvo mažiausiai 49 palestiniečiai, įskaitant „Islamo džihado“ kovotojus ir 17 vaikų. Izraelyje tris žmones sužeidė skeveldros.

2,3 mln gyventojų turinčiame Gazos Ruože veikiančios grupuotės naudojasi tunelių sistema nuo 2007 metų, kai teritorijos kontrolę perėmus „Hamas“ Izraelis įvedė Gazos Ruožo jūros ir sausumos sienų blokadą.

Pasienyje su Egiptu kontrabandininkai taip pat buvo įrengę tunelių tinklą, kuriuo buvo įvežama viskas – nuo namų apyvokos reikmenų iki automobilių ir ginklų.

Pastaraisiais metais Egiptas daugumą tokių tunelių sunaikino.

Praėjusį gruodį Izraelis pranešė baigęs įrengti Gazos Ruožą atskyrusią padidinto saugumo užtvarą, kuria siekiama apsisaugoti nuo kovotojų patekimo į jo teritoriją. 65 kilometrų barjeras, vadinamas „geležinė siena“, aprūpintas radarų sistemomis, jūriniais jutikliais ir požeminių jutiklių tinklu, skirtu kovotojų tuneliams aptikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.