Kenijos prezidento rinkimus pralaimėjęs R. Odinga atmeta balsavimo rezultatus

Raila Odinga antradienį atmetė praėjusią savaitę vykusių Kenijos prezidento rinkimų, kuriuose pergalę iškovojo jo varžovas viceprezidentas Williamas Ruto, rezultatus.

Raila Odinga. <br>AP/Scanpix nuotr.
Raila Odinga. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-16 16:18, atnaujinta 2022-08-16 16:36

„Tai, ką matėme vakar (pirmadienį), buvo parodija ir akivaizdus Kenijos konstitucijos nepaisymas“, – sakė R. Odinga spaudos konferencijoje kitą dieną po to, kai buvo paskelbti rezultatai, rodantys, kad jis pralaimėjo rinkimus nedidele balsų persvara.

„Visiškai ir be jokių išlygų atmetame prezidento rinkimų rezultatus“, – pareiškė jis.

„Nenoriu išsamiai kalbėti apie tolimesnes mūsų strategijas, bet... pasinaudosime visomis mums prieinamomis konstitucinėmis ir teisinėmis galimybėmis“, – sakė jis žurnalistams, nepatikslindamas, ar kreipsis į teismą.

R. Odinga antradienį pagyrė savo šalininkus „už tai, kad jie išliko ramūs ir išsaugojo taiką“.

Išvakarėse Nepriklausomos rinkimų ir sienų komisijos (IEBC) pirmininkas Wafula Chebukati nurodė, kad W. Ruto per rugpjūčio 9 dieną vykusį balsavimą surinko beveik 7,2 mln. balsų (50,49 proc.), o jo varžovas R. Odinga – beveik 7 mln. balsų (48,85 proc.).

„Vadovaudamasis įstatymais... skelbiu, kad Ruto Williamas Samoei buvo tinkamai išrinktas prezidentu“, – paskelbė pirmininkas.

Prieš pat jo pareiškimą keturi iš septynių IEBC komisarų sakė negalintys pripažinti rezultatų – taigi, kilo nuogąstavimų dėl falsifikavimo atidžiai stebėtuose rinkimuose Rytų Afrikos politinėje ir ekonominėje galybėje.

W. Ruto yra 55 metų verslininkas, balsavimą vaizdavęs kaip kovą tarp paprastų „sukčių“ ir „dinastijų“, valdančių Keniją nuo pat nepriklausomybės nuo Britanijos paskelbimo 1963 metais.

Paskelbus rezultatus, jis pažadėjo bendradarbiauti su „visais Kenijos lyderiais“.

„Nėra vietos kerštui, – pabrėžė W. Ruto. – Puikiai suprantu, kad mūsų šalis yra tokiame etape, kai mums reikia visų susitelkimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.