Kandidatai į JK premjerus atmeta naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės

Du konservatorių kandidatai, pretenduojantys užimti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko postą, antradienį pakartojo nepritariantys naujam referendumui dėl Škotijos nepriklausomybės, dalyvaudami vieninteliame savo rinkimų kampanijos renginyje šioje JK dalyje.

Liz Truss (kairėje) ir Rishi Sunakas (dešinėje).<br>AP/Scanpix nuotr.
Liz Truss (kairėje) ir Rishi Sunakas (dešinėje).<br>AP/Scanpix nuotr.
​Du konservatorių kandidatai, pretenduojantys užimti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko postą, antradienį pakartojo nepritariantys naujam referendumui dėl Škotijos nepriklausomybės, dalyvaudami vieninteliame savo rinkimų kampanijos renginyje šioje JK dalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Du konservatorių kandidatai, pretenduojantys užimti Jungtinės Karalystės ministro pirmininko postą, antradienį pakartojo nepritariantys naujam referendumui dėl Škotijos nepriklausomybės, dalyvaudami vieninteliame savo rinkimų kampanijos renginyje šioje JK dalyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-17 09:19, atnaujinta 2022-08-17 10:04

Favorite laikoma Liz Truss pažadėjo, kad „neleis“ surengti antro balsavimo dėl Škotijos pasilikimo Jungtinėje Karalystėje per vieną dešimtmetį, o jos varžovas Rishi Sunakas teigė negalįs „įsivaizduoti aplinkybių“, kuriomis jis tokį balsavimą leistų.

2014 metais škotai nedidele balsų persvara nubalsavo prieš pasitraukimą iš JK, tačiau pirmosios ministrės Nicolos Sturgeon Škotijos nacionalinė partija (SNP) teigia, kad „Brexitas“ pakeitė debatus, ir ji nori surengti antrą plebiscitą 2023 metų spalį.

JK Aukščiausiasis Teismas planuoja šių metų spalio 11–12 dienomis svarstyti, ar tai būtų teisėta be vyriausybės Londone pritarimo.

„Jei būsiu išrinkta ministre pirmininke, neleisiu surengti dar vieno referendumo dėl nepriklausomybės“, – sakė L. Truss Konservatorių partijos nariams agitaciniame renginyje Perto mieste Škotijoje ir sulaukė audringo susirinkusiųjų pritarimo.

„Mes esame ne tik kaimynai, bet ir šeima, ir niekada neleisiu, kad mūsų šeima būtų išskaidyta“, – anksčiau sakė ji renginio dalyviams.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad Škotijos rinkėjai šiuo klausimu yra pasidaliję beveik po lygiai, nors beveik prieš aštuonerius metus pasisakė už šimtmečius gyvuojančios sąjungos su likusia JK išsaugojimą.

Antradienį vykęs rinkimų kampanijos renginys buvo „slegiantis reginys“ Škotijos gyventojams, sakė viena SNP įstatymų leidėja Kirsten Oswald, nes kandidatai „ne kartą bandė mums šįvakar pasakyti, ko nori Škotija“.

„Mąstymas ir požiūris“

Antradienį taip pat paaiškėjo, kad visuomenės apklausose pirmaujanti L. Truss anksčiau yra sakiusi, kad britams trūksta „įgūdžių ir gebėjimų“ ir kad jiems reikia daugiau dirbti.

Nutekintame garso įraše, padarytame dar 2017–2019 metais, kai ji dirbo vyresniąja ministre Finansų ministerijoje, L. Truss teigė, kad dėl palyginti mažo Jungtinės Karalystės produktyvumo iš dalies kaltas darbuotojų „mąstymas ir požiūris“.

„Iš esmės – tai darbo kultūra“, – sakė ji garso įraše, kurį gavo laikraštis „Guardian“.

„Jeigu nuvyktumėte į Kiniją – ten viskas kitaip, galiu jus patikinti“, – kalbėjo ji.

„Iš esmės – tai britų darbo kultūros problema... Nemanau, kad žmonės taip noriai keičiasi“, – teigė L. Truss.

Vadovavimą vyriausybei baigiantis ministras pirmininkas Borisas Johnsonas atsistatydins rugsėjo 5 dieną, kai L. Truss arba R. Sunakas bus paskelbti visą vasarą vykusių karštų varžybų dėl lyderystės, kurias lydėjo priešiški abiejų stovyklų informaciniai karai, nugalėtoju.

Kitą dieną vadovavimą perims naujasis premjeras.

Maždaug 200 tūkst. Konservatorių partijos narių jau pradėjo naujo partijos vadovo rinkimus.

„Pusės dešimtmečio senumo“ komentarai

Šie aistras kurstantys L. Truss pasisakymai primena prieštaringai vertinamus argumentus, pateiktus 2012 metais išleistoje knygoje „Britannia Unchained“, kurios bendraautorė ji buvo. Joje britų darbininkai apibūdinami kaip vieni iš „didžiausių veltėdžių pasaulyje“.

Praėjusį mėnesį vykusiuose debatuose paklausta apie tokį darbininkų vertinimą L.Truss nuo jo atsiribojo ir pareiškė, jog jį pateikė vienas iš knygos bendraautorių ir R. Sunako šalininkas Dominicas Raabas, kuris šiuo metu eina teisingumo ministro pareigas.

Vėliau D. Raabas sakė, kad knygos autoriai, tarp kurių buvo ir keli kiti aukšto rango konservatorių ministrai, sutiko prisiimti „kolektyvinę atsakomybę“ už knygos turinį.

Nutekintame garso įraše L. Truss – per 2016 metų referendumą palaikiusi pasilikimą Europos Sąjungoje, o vėliau tapusi „Brexito“ šalininke – taip pat užsiminė, kad blokas ir migracija yra neteisingai kritikuojami.

„Mes sakome, kad dėl visų šių problemų kalta Europa. Visi sakome, kad problemas kelia migrantai“, – kalbėjo ji.

„Tačiau iš tikrųjų reikia šiek tiek daugiau sunkaus triūso“, – juokaudama sakė ji ir pridūrė, kad „tai nėra populiari žinia“.

Tuo metu vienas L. Truss rinkimų kampanijoje dalyvaujantis šaltinis šiuos komentarus pavadino „pusės dešimtmečio senumo“ ir išimtais iš „konteksto“, nors pripažino, kad JK „reikia didinti produktyvumą“.

„Būdama ministrė pirmininkė Liz kurs ekonomiką, kuri pasižymės dideliu darbo užmokesčiu, sparčiu augimu ir mažais mokesčiais“, – pridūrė šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.