Moteriai Saudo Arabijoje dėl tviterio paskyros skirta 34 metų kalėjimo bausmė

Saudo Arabijoje moteris nuteista 34 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad turėjo tviterio paskyrą, sekė aktyvistus ir dalijosi jų pranešimais. Savo veikla socialiniame tinkle Salma al-Schihab „destabilizavo visuomeninį ir valstybės saugumą“, žmogaus teisių organizacija GCHR trečiadienį citavo prokuratūros kaltinimus. Tai griežčiausia bausmė, kada nors skirta šalyje aktyvistui ar aktyvistei.

Saudo Arabijoje moteris nuteista 34 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad turėjo tviterio paskyrą, sekė aktyvistus ir dalijosi jų pranešimais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijoje moteris nuteista 34 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad turėjo tviterio paskyrą, sekė aktyvistus ir dalijosi jų pranešimais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 4:36 PM

Dviejų vaikų motina ir doktorantė S. al-Schihab iš tikrųjų gyvena Didžiojoje Britanijoje. Lankydamasi gimtojoje Saudo Arabijoje, jis 2021 metų sausį buvo sulaikyta likus kelioms dienoms iki planuoto išvykimo. Moteris priklauso šiitų mažumai, kuri sunitiškoje šalyje yra diskriminuojama ir persekiojama. Pradžioje jai buvo skirti šešeri metai kalėjimo, tačiau apeliaciniame teisme bausmė padidinta iki 34 metų.

Savo tviterio paskyroje S. al-Schihab turi 2 500 sekėjų. Čia ji, be kita ko, remia kampanijas, kuriomis siekiama panaikinti vyriškos globos sistemą Saudo Arabijoje.

„Atmetu neteisybę ir remiu engiamuosius“, – rašė ji vienoje tviterio žinutėje 2019 metais. 2020-aisiais ji reikalavo „laisvės patriarchato kaliniams“. Teisėjai griežtą bausmę apeliaciniame procese argumentavo ir kova su terorizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.