Žiniasklaida: kaip S. Šoigu ir jo aplinka pavogė 80 proc. karinėms išlaidoms skirtų lėšų

V. Putinui nekyla klausimų dėl kariuomenei skiriamų pinigų, nes mainais už pavogtus pinigus Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai pasirengę vykdyti bet kokį, patį „nešvariausią“ Rusijos Federacijos vadovo įsakymą.

V.Putinas ir S.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas ir S.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 7:24 PM

Aukšto rango pareigūnai, turintys užsienyje esančio turto ir nedeklaruotų pasakiškų pajamų, yra naujo Aleksejaus Navalno komandos tyrimo objektas. Jis skirtas Rusijos gynybos ministro pavaduotojui Aleksejui Krivoručkai.

Projekto „FreeDom“ paskelbtame straipsnyje rašoma, kad finansų specialistas Billas Browderis mano, jog tokie pareigūnai kaip A.Krivoručko Rusijoje yra pagrindinė korupcijos kariuomenėje priežastis.

„Korupcija Rusijoje tokia paplitusi, kad beveik niekas neveikia. Viskas, kas susiję su valstybe, neveikia. Jie negali vykdyti karinių operacijų. 80 proc. pinigų, kurie turėjo būti skirti karui, buvo pavogti, ir tai yra gerai“, – teigė B. Browderis interviu metu „The Wall Street Journal“.

Garsus nepriklausomas Rusijos advokatas Nikolajus Polozovas sutinka, kad korupcija paveikė Rusijos karių kovinį veiksmingumą. Dėl tokių pareigūnų kaip S.Šoigu ir A.Krivoručko rusų tankai lieka be dinaminės apsaugos ir tampa gana lengvais taikiniais.

„V.Putino režimo ir jo pareigūnų korumpuotumas pasireiškia tuo, kad ilgą laiką, daugiau nei 20 metų, pagrindinė idėja buvo kuo daugiau pavogti pasinaudojant savo kaip pareigūno statusu ir taip užtikrinti savo vaikų ateitį šiais pavogtais pinigais“, – sakė N.Polozovas.

Rusijos antikorupcinio fondo, kurį 2011 m. įkūrė A. Navalnas, atstovas Ruslanas Šaveldinovas teigė, kad Rusijos gynybos ministerija yra viena labiausiai korumpuotų įstaigų – štai kodėl pats S.Šoigu tapo pasakiškai turtingas ir „paauksavo“ savo šeimą. Visi jo aplinkos žmonės šioje tarnyboje taip pat yra korumpuoti.

Pasak R.Šavedinovo, RF gynybos ministerija buvo viena labiausiai korumpuotų ir nepopuliariausių tarp žmonių. Jai kasmet iš biudžeto buvo skiriama vis daugiau pinigų. Tuo pat metu vis daugiau ir daugiau buvo vagiama. Jis pabrėžė, kad niekas nedalyvavo nei reformuojant kariuomenę, nei rengiant kokius nors naujus mokymus savo kariams.

„Jie [Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai] nebuvo pasiruošę šiam karui, jie paprasčiausiai praturtėjo ir pasisavino biudžeto lėšas“, – sakė fondo darbuotojas.

Žurnalistai paklausė R.Šavedinovo, ar V. Putinas nesiteirauja S. Šoigu, kur dingo per visus šiuos metus kariuomenei skirti pinigai.

„Jis neužduoda tokio klausimo. S.Šoigu žino, kad tokių klausimų nėra, kai kurie nedideli Rusijos gynybos ministerijos rangovai periodiškai S.Šoigu pridengiamas ir spaudoje. Vykdytojas patenka į kalėjimą, o tada „išaiškėja“ didžiulės pavogtos sumos“, – aiškina antikorupcinio fondo darbuotojas.

Be to, V. Putinui nekyla jokių klausimų dėl kariuomenei skirtų pinigų, nes RF gynybos ministerijos pareigūnai yra pasirengę vykdyti bet kokį prezidento įsakymą už visus tuos pavogtus pinigus.

Anksčiau A.Navalno fondas pranešė, kad nustatyta, jog Rusijos gynybos viceministro Aleksejaus Krivoručkos dukterys turi Amerikos pilietybę. Tuo pat metu šis aukšto rango pareigūnas turi prabangaus nekilnojamojo turto už pusę milijardo rublių.

Parengta pagal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.