JAV pasipiktinimą sukėlė teismo sprendimas, jog 16-metė nėra pakankamai „subrendusi“, kad apsispręstų dėl aborto

Jungtinėse Valstijose pasipiktinimą sukėlė Floridos teismo sprendimas, anot kurio, 16-metė „nėra pakankamai subrendusi“ apsispręsti dėl aborto.

Parlamentarė Pramila Jayapal Apeliacinio teismo sprendimą pavadino „šlykščiu“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Parlamentarė Pramila Jayapal Apeliacinio teismo sprendimą pavadino „šlykščiu“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 3:46 PM

„Tai pavojingas ir siaubingas Floridos karo prieš moteris pavyzdys, – tviteryje rašė demokratų parlamentarė Lois Frankel. – Jei jauna mergina nėra subrendusi nuspręsti dėl aborto, kaip ji tada gali išnešioti kūdikį?“

Parlamentarė Pramila Jayapal Apeliacinio teismo sprendimą pavadino „šlykščiu“. Ji teigė esanti „įniršusi“, kad paauglė verčiama gimdyti kūdikį.

Apeliacinis teismas Floridoje pirmadienį nusprendė, kad 16-metė neturi teisės į abortą, taip patvirtindamas pirmosios instancijos teismo verdiktą. Dešimtą savaitę nėščia mergina teisme sakė, kad „nėra pasirengusi turėti kūdikį“. Ji esą dar lanko mokyklą, neturi darbo, o vaiko tėvas negali jai padėti.

Tačiau pirmosios instancijos teismas pareiškė, jog paauglė „aiškiai ir įtikinamai neįrodė esanti pakankamai subrendusi, kad nuspręstų, ar nutraukti nėštumą“. Šį sprendimą dabar patvirtino Apeliacinis teismas.

Kad galėtų nutraukti nėštumą, Floridoje nepilnametei reikia vieno tėvų sutikimo. Tačiau šiuo atveju paauglė neturi tėvų. Ji gyvena pas giminaitį ir turi valstybės paskirtą globėją. Todėl mergina kreipėsi į teismą, prašydama leidimo pasidaryti abortą.

Teisė į abortą yra viena iš daugiausiai aistrų keliančių socialinių-politinių temų JAV. Šalies Aukščiausiasis teismas birželį panaikino beveik 50 metų galiojusį sprendimą, visoje šalyje įtvirtinusį teisę į abortus. Tada konservatyvių pažiūrų atstovų valdomos valstijos pradėjo smarkiai riboti galimybę nutraukti nėštumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.