S. Rushdie užpuolikas sako esąs „nustebęs“, kad rašytojas liko gyvas

Niujorkietis, kaltinamas peiliu subadžius rašytoją Salmaną Rushdie, trečiadienį paskelbtame interviu laikraščiui „New York Post“ pareiškė esąs „nustebęs“, jog jo auka liko gyva.

24 metų Hadi Mataras.<br>AP/Scanpix nuotr.
24 metų Hadi Mataras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-18 14:22

„Kai išgirdau, kad jis liko gyvas, nustebau“, – sakė 24 metų Hadi Mataras bulvariniam laikraščiui, pranešusiam, kad su suimtu įtariamuoju surengė interviu vaizdo ryšiu.

Įtariamas užpuolikas, nepripažįstantis savo kaltės dėl kaltinimų pasikėsinimu nužudyti, nepatikslino, ar jį įkvėpė 1989 metais tuomečio Irano aukščiausiojo lyderio ajatolos Ruhollah Khomeini paskelbta fatva, kuria šis paragino musulmonus nužudyti S. Rushdie, teigdamas, kad jo 1988 metų romanas „Šėtoniškos eilės“ (The Satanic Verses) įžeidžia islamą.

„Gerbiu ajatolą. Manau, kad jis didis žmogus. Daugiau nieko apie tai nepasakysiu“, – kalbėjo H. Mataras, kuriam jo advokatas, pasak „New York Post“, patarė nediskutuoti šiuo klausimu.

Įtariamasis laikraščiui sakė, kad „perskaitė keletą [S. Rushdie romano] puslapių“.

„Man tas žmogus nepatinka. Nemanau, kad jis labai geras žmogus“, – apie autorių sakė H. Mataras.

„Jis yra žmogus, užsipuolęs islamą. Jis užsipuolė [musulmonų] įsitikinimus, tikėjimo sistemas“, – pridūrė vyras.

H. Mataras tvirtino, kad su Irano revoliucine gvardija jokių ryšių nepalaiko. Jis pareiškė sužinojęs, kad S. Rushdie kalbės centre „Chautauqua Institution“, iš anksčiau šiemet paskelbtos „Twitter“ žinutės.

Įtariamasis „New York Post“ sakė, kad išpuolio išvakarėse autobusu nuvyko į Bafalą ir kad Šatokvą pasiekė pavežėjimo paslaugų bendrovės „Lyft“ automobiliu.

„Tiesiog ten slankiojau. Nieko konkretaus nedariau, tiesiog vaikščiojau pirmyn ir atgal, – laikraščiui pasakojo įtariamasis. – Visą laiką buvau lauke.“

Praėjusį penktadienį, kai S. Rushdie turėjo skaityti paskaitą iš ciklo, į sceną įsiveržė vyras, kelis kartus peiliu smogęs jam į kaklą ir pilvą.

Autorius buvo išvežtas į netoliese esančią ligoninę, kur jam buvo atlikta skubi operacija dėl pavojų gyvybei kėlusių sužalojimų.

75-erių metų rašytojo būklė tebėra sunki, tačiau jis jau yra atjungtas nuo dirbtinio kvėpavimo aparato, esama jo savijautos gerėjimo požymių.

H. Mataras „New York Post“ sakė žiūrėjęs „YouTube“ vaizdo įrašus, kuriuose kalbėjo S. Rushdie, ir pavadino autorių „nenuoširdžiu“.

Pirmadienį H. Mataro motina, Libane gimusi Silvana Fardos iš Naujojo Džersio Fervju, interviu britų laikraščiui „Daily Mail“ apibūdino savo sūnų kaip „niūrų introvertą“, kuris po savo tėvo, gyvenančio skyrium, aplankymo Libane pradėjo vis labiau domėtis islamu.

Penktadienį įtariamasis turėtų stoti prieš teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.