Turkija: Švedijos pažadas išduoti vieną nuteistąjį turką – nepakankamas

Turkijos teisingumo ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Švedijos pažadas išduoti vieną nuteistą turką toli gražu neatitinka Stokholmo įsipareigojimų, prisiimtų pagal susitarimą, atveriantį šiai Šiaurės šaliai kelią siekti narystės NATO.

R.T.Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
R.T.Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 1:46 PM

NATO priklausanti Turkija grasina blokuoti Švedijos ir Suomijos stojimą į Aljansą, jei jos neįvykdys kelių reikalavimų, įskaitant reikalavimą išduoti žmones, Ankaros laikomus teroristais.

Pagal susitarimą, pasirašytą birželio pabaigoje NATO viršūnių susitikime Madride, Švedija ir Suomija įsipareigojo „sparčiai ir nuodugniai“ išnagrinėti Turkijos ekstradicijos prašymus dėl įtariamųjų, susijusių su bandymu 2016 metais įvykdyti perversmą, ir kurdų kovotojų.

Švedijos vyriausybė anksčiau šį mėnesį pranešė, kad išduos Turkijai Okaną Kale; jis Turkijoje 2013 ir 2016 metais buvo nuteistas dėl sukčiavimo pasinaudojant kreditinėmis kortelėmis. O. Kale vardas yra turkų žiniasklaidos paskelbtame žmonių, kurių išdavimo iš Švedijos siekia Ankara, sąraše.

Teisingumo ministras Bekiras Bozdagas konservatyviai naujienų svetainei „Milliyet“ sakė, kad Švedija turi padaryti kur kas daugiau, kad pelnytų Turkijos pasitikėjimą.

„Jei jie mano, kad išduodami Turkijai paprastus nusikaltėlius privers mus patikėti, kad įvykdė savo pažadus, jie klysta“, – pirmajame vyriausybės atsakyme į sprendimą dėl ekstradicijos sakė B. Bozdagas.

„Niekas neturėtų bandyti Turkijos“, – perspėjo jis.

B. Bozdagas laikomas vienu „vanagų“ Turkijos vyriausybėje.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas įspėjo, kad nepateiks Suomijos ir Švedijos prašymų ratifikuoti parlamente, jei jos pilnai neįvykdys jo ekstradicijos reikalavimų.

Liepą R. T. Erdoganas sakė, kad Švedija „pažadėjo“ išduoti „73 teroristus“.

Birželį Turkijos teisingumo ministerija oficialiai paprašė išduoti 21 įtariamąjį iš Švedijos ir 12 įtariamųjų iš Suomijos.

Švedija ir Suomija nutraukė dešimtmečius trukusį karinį neutralumą ir, reaguodamos į vasarį pradėtą Rusijos invaziją į Ukrainą, nusprendė įstoti į NATO.

Jų stojimo protokolus jau ratifikavo Jungtinės Valstijos ir daugiau nei pusė iš 30 NATO narių. Kiekviena paraiška turi gauti vienbalsį valstybių narių pritarimą.

Rugpjūčio 26 dieną Švedija ir Suomija turi surengti pirmąsias oficialias konsultacijas su Turkija dėl šio ginčo.

Švedijos žiniasklaida skelbia, kad susitikimas įvyks Stokholme, tačiau oficialaus pranešimo dar nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.