Buvęs D. Trumpo finansų vadovas pripažino kaltę dėl mokesčių slėpimo, sutinka liudyti

Allenas Weisselbergas, buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo verslo imperijos ilgametis finansų vadovas, ketvirtadienį padarė kaltės pripažinimą dėl mokesčių slėpimo ir sutiko liudyti būsimoje byloje prieš nekilnojamojo turto korporaciją „Trump Organization“.

Donaldas Trumpas ir Allenas Weisselbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas ir Allenas Weisselbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Aug 19, 2022, 11:39 AM

75 metų A. Weisselbergas, 2005–2021 metais ėjęs „Trump Organization“ vyriausiojo finansininko pareigas, pripažino kaltę dėl 15 mokesčių slėpimo atvejų, sakoma Manhatano apylinkės prokuroro Alvino Braggo pranešime.

A. Weisselbergas pripažino savo vaidmenį 15 metų gyvavusioje schemoje su „Trump Organization“, kai jis padėjo slėpti mokesčius nuo federalinių, Niujorko valstijos ir Niujorko miesto mokesčių tarnybų, sakė A. Braggas.

Pasak prokuroro, A. Weisselbergas turės atlikti penkių mėnesių laisvės atėmimo bausmę – su sąlyga, kad teisingai liudys spalį planuojamoje nagrinėti baudžiamojoje byloje, kurioje „Trump Organization“ kaltinama mokestiniu sukčiavimu.

A. Weisselbergas griežtai atsisakė liudyti asmeniškai prieš D. Trumpą. Pastarasis buvo „Trump Organization“ valdybos pirmininkas ir savininkas iki 2017 metų, kol įžengė į Baltuosius rūmus.

Tačiau buvusiam „Trump Organization“ finansų vadovui gali būti skirtas papildomas įkalinimas, jeigu jis atsisakys duoto parodymus nekilnojamojo turto bendrovei iškeltoje baudžiamojoje byloje.

A. Braggas nurodė, kad prisiekusieji bylai dėl „Trump Organization“ numanomo mokestinio sukčiavimo turėtų būti pradėti rinkti spalio 24 dieną.

Mainais į švelnesnę bausmę A. Weisselbergas prisipažino, kad nesumokėjo mokesčių už 1,76 mln. dolerių (1,74 mln. eurų) nedeklaruotų pajamų. Jis turės sumokėti beveik 2 mln. dolerių mokesčių, baudų ir delspinigių.

„Šiandien Allenas Weisselbergas teisme prisipažino, kad naudojosi savo padėtimi „Trump Organization“, kad apgaudinėtų mokesčių mokėtojus ir praturtėtų, – rašo A. Braggas. – Weisselbergas pasirūpino, kad „Trump Organization“ nemokamai suteiktų jam butą, brangių automobilių, privatų mokslą jo vaikaičiams ir naujus baldus – ir visa tai nemokant privalomų mokesčių.“

„Šis susitarimas dėl prisipažinimo mainais į švelnesnę bausmę tiesiogiai susieja „Trump Organization“ su plačiu spektru nusikalstamų veikų ir reikalauja, kad Weisselbergas pateiktų neįkainojamus liudijimus būsimoje byloje prieš šią korporaciją, – pridūrė prokuroras. – Tikimės įrodyti savo argumentus byloje prieš „Trump Organization“.“

Teisinės kovos

Dėl D. Trumpo verslo praktikos Niujorko generalinė prokurorė Letitia James atlieka atskirą tyrimą, o praėjusią savaitę buvęs prezidentas buvo apklausiamas ilgiau nei keturias valandas.

Remiantis JAV spaudos pranešimais, D. Trumpas, svarstantis galimybę dar kartą kandidatuoti į Baltuosius rūmus 2024 metais, per apklausą L. James biure daugiau nei 400 kartų pasinaudojo savo konstitucine teisine teise neatsakinėti į klausimus.

Prokurorė įtaria, kad „The Trump Organization“, prašydama banko paskolų, apgaulingai nurodydavo per didelę nekilnojamojo turto vertę, o mokesčių institucijoms pateikdavo mažesnius skaičius, kad sumokėtų mažiau mokesčių.

Niujorke iškeltos bylos tėra viena iš daugybės eksprezidento teisinių kovų.

Rugpjūčio 8-ąją Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai atliko kratą jo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje ir konfiskavo dokumentų su žymomis „Visiškai slapta“, „Slapta“ ir „Konfidencialu“.

Kratos orderyje, kurį asmeniškai patvirtino generalinis prokuroras Merrickas Garldanas, FTB nurodyta konfiskuoti dokumentus ir įrašus, „neteisėtai laikomus“ pažeidžiant tris baudžiamąją atsakomybę numatančius įstatymus. Vienas iš šių teisės aktų yra Šnipinėjimo įstatymas, pagal kurį nusikaltimu laikomas neteisėtas su nacionaliniu saugumu susijusios informacijos gavimas ar laikymas.

D. Trumpas griežtai pasmerkė FTB reidą savo namuose kaip „raganų medžioklę“. Eksprezidento teigimu, visa per kratą konfiskuota medžiaga buvo anksčiau „išslaptinta“.

Respublikonas nekilnojamojo turto magnatas susiduria su dideliu teisėsaugos dėmesiu ir dėl savo pastangų anuliuoti 2020 metų rinkimų rezultatus, taip pat dėl praėjusių metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtų riaušių JAV Kapitolijuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.