Somalyje viešbučio apsiausties aukų padaugėjo iki 21

Žmonių, žuvusių per 30 valandų trukusią grupuotės „al Shabaab“ džihadistų apsiaustį viename viešbutyje Somalio sostinėje Mogadiše, skaičius padidėjo iki 21, sekmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Ali Haji Adanas, susirūpinusiems artimiesiems laukiant žinių apie dingusius asmenis.

Somalis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Somalis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2022, 4:52 PM, atnaujinta Aug 21, 2022, 4:57 PM

Gelbėtojai valo nuolaužas po grupuotės, susijusios su teroristų tinklu „al Qaeda“, kovotojų atakos populiariame viešbutyje „Hayat“, per kurią dalis pastato buvo smarkiai sugriauta. Baiminamasi, kad po susišaudymų ir sprogdinimų pastate dar gali būti įstrigę daug žmonių.

„Sveikatos apsaugos ministerija iki šiol patvirtino 21 žmogaus žūtį, 117 žmonių sužeista“, – sakė A. H. Adanas, komentuodamas puolimą, prasidėjusį penktadienį vakare ir trukusį ilgiau kaip parą.

Sekmadienį ryte viešbučio apylinkės buvo budriai saugomos – gatvės buvo uždarytos, o apgriuvusiame pastate išminavimo ekspertai ieškojo sprogmenų.

Pastatas buvo smarkiai apgadintas per Somalio pajėgų ir kovotojų susirėmimus.

Policijos komisaras Abdi Hassanas Mohamedas Hijaras sekmadienį žurnalistams sakė, kad „106 žmonės, įskaitant vaikus ir moteris“, buvo išgelbėti per apsiaustį, pasibaigusią apie vidurnaktį.

Tebesitęsiant susirėmimams ir įsiplieskus gaisrui saugumo pajėgos įžengė vidun gelbėti civilių ir, be kita ko, išvedė tris mažus vaikus, pasislėpusius tualete.

„Daugiausiai aukų buvo atakos pirmosiomis valandomis, o paskui saugumo pajėgos gelbėjo žmones individualiai, kambarys po kambario“, – aiškino A. H. M. Hijaras.

Pasak policijos, puolimas prasidėjo nuo mirtininko sprogdintojo atakos, atvėrusios kelia kitiems kovotojams įsiveržti į viešbutį.

Kiek vėliau, kai gelbėtojai, saugumo pajėgos atskubėjo padėti sužeistiesiems, driokstelėjo kitas sprogimas, pasakojo įvykio liudininkai.

Ši ataka buvo didžiausia Mogadiše nuo naujojo Somalio prezidento Hassano Sheikho Mohamudo darbo pradžios birželį. Ji pabrėžia sunkumus, su kuriais vyriausybė susiduria stengdamasi įveikti jau 15 metų besitęsiantį islamistų kovotojų grupuotės sukilimą.

Viešbutis, populiarus tarp vyriaysybės pareigūnų, buvo smarkiai nuniokotas saugumo pajėgoms vėlai šeštadienį smogus jam sunkiaisiais ginklais, mėginant sunaikinti užpuolikus.

Somalio sąjungininkai, įskaitant Jungtines Valstija, Jungtinę Karalystę ir Turkiją, taip pat Jungtinės Tautos ir kariuomenei padedančios Afrikos Sąjungos pajėgos griežtai pasmerkė šią ataką.

Mogadeše įsikūrusio strateginių studijų centro „Hiraal Institute“ vykdomoji direktorė Samira Gaid sakė naujienų agentūrai AFP, kad ši „įžūli ataka“ siunčia žinią naujai vyriausybei ir jos sąjungininkams užsienyje.

„Ši sudėtinga ataka rodo, kad jie tebėra labai aktyvūs, labai svarbūs ir kad jie gali prasiskverbti per vyriausybės saugumą ir surengti tokių atakų“, – sakė ji.

H. Sh. Mohamudas praeitą mėnesį teigė, kad džihadistų sukilimui užbaigti reikalinga ne vien karinė strategija, bet pridūrė, kad jo vyriausybė su „al Shabaab“ derėtųsi tik kai laikas būtų tam tinkamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?