Į Iraną po šešerių metų pertraukos grįžta dirbti JAE ambasadorius

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) sekmadienį pranešė, kad jų ambasadorius Irane artimiausiomis dienomis sugrįš į Teheraną, praėjus šešeriems metams po Abu Dabio sprendimo apriboti dvišalius ryšius solidarizuojantis su Saudo Arabija.

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) sekmadienį pranešė, kad jų ambasadorius Irane artimiausiomis dienomis sugrįš į Teheraną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) sekmadienį pranešė, kad jų ambasadorius Irane artimiausiomis dienomis sugrįš į Teheraną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-22 11:35

Ambasadorius Saifas Mohammedas al Zaabi „artimiausiomis dienomis vėl pradės eiti savo pareigas JAE ambasadoje Irano Islamo Respublikoje, kad prisidėtų prie tolesnės dvišalių santykių plėtros“, išplatintame pranešime nurodė JAE Užsienio reikalų ministerija.

Šiuo žingsniu siekiama „įgyvendinti bendrus abiejų šalių ir platesnio regiono interesus“, priduriame pranešime.

JAE prezidento patarėjas Anwaras Gargashas liepos viduryje paragino mažinti įtampą regione ir leido suprasti, kad ambasadorius gali būti sugrąžintas į Teheraną.

2016 metais Abu Dabis, solidarizuodamasis su Saudo Arabija, pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su šiitiška respublika. Taip buvo sureaguota į protestuotojų išpuolius prieš karalystės diplomatines atstovybes Irane, surengtus Rijadui įvykdžius egzekuciją šiitų dvasininkui Nimrui al Nimrui.

Panašių diplomatinių žingsnių ėmėsi ir kitos Persijos įlankos šalys, įskaitant Kuveitą.

Iranas anksčiau šį mėnesį pranešė, kad Kuveitas atsiuntė į Teheraną savo pirmąjį ambasadorių nuo 2016 metų.

Liepą JAE ir Irano užsienio reikalų ministrai telefonu aptarė galimybes stiprinti ryšius, tąsyk pranešė Emyratų valstybinė žiniasklaida.

Naftos turtingi JAE anksčiau ragino Persijos įlankos arabų valstybes dalyvauti „kolektyvinėje diplomatijoje“, kad būtų pasiektas susitarimas su Iranu, kuris derasi su Vakarų šalimis dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atkūrimo.

Antradienį Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos pranešė nagrinėjančios Irano atsakymą į „galutinį“ tokio susitarimo projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.