JAV sako nevilkinančios derybų dėl Irano branduolinės sutarties

Vašingtonas pirmadienį atmetė prielaidas, esą jis delsia sudaryti susitarimą, kuris leistų atgaivinti 2015 metais Irano ir galingųjų valstybių pasirašytą sutartį dėl Teherano branduolinės programos, tačiau nurodė, jog vis dar esama neišspręstų klausimų.

​Vašingtonas pirmadienį atmetė prielaidas, esą jis delsia sudaryti susitarimą, kuris leistų atgaivinti 2015 metais Irano ir galingųjų valstybių pasirašytą sutartį dėl Teherano branduolinės programos, tačiau nurodė, jog vis dar esama neišspręstų klausimų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Vašingtonas pirmadienį atmetė prielaidas, esą jis delsia sudaryti susitarimą, kuris leistų atgaivinti 2015 metais Irano ir galingųjų valstybių pasirašytą sutartį dėl Teherano branduolinės programos, tačiau nurodė, jog vis dar esama neišspręstų klausimų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 23, 2022, 10:46 AM

„Nuomonė, kad mes kaip nors vilkiname derybas, yra klaidinga“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

Liepos pabaigoje Europos Sąjungai nusiuntus Teheranui ir Vašingtonui „galutinį“ susitarimo dėl branduolinės sutarties atgaivinimo projektą, Iranas „pateikė keletą pastabų“, sakė J. Price'as, nenurodydamas jokių konkrečių detalių.

„Todėl mums prireikė šiek tiek daugiau laiko šioms pastaboms peržiūrėti ir atsakymui parengti“, – sakė jis.

„Mes rimtai nagrinėjame šias pastabas“, – pridūrė Valstybės departamento atstovas.

Anksčiau pirmadienį ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, vadovaujantis pastangoms padėti Iranui ir Jungtinėms Valstijoms susitarti, užsiminė, kad Vašingtonas vilkina šį procesą.

„Buvo gautas Irano atsakymas, kurį, mano nuomone, buvo tikslinga perduoti Jungtinėms Valstijoms“, – sakė jis.

„Jungtinės Valstijos dar oficialiai neatsakė. Tačiau mes laukiame jų atsakymo ir aš tikiuosi, kad šis atsakymas leis mums užbaigti derybas – tikiuosi, bet negaliu to užtikrinti“, – kalbėjo J. Borrellis.

N. Price'as sakė, jog Vašingtonas palankiai vertina tai, kad Teheranas, regis, atsisakė savo ankstesnio reikalavimo, kad JAV iš teroristinių organizacijų sąrašo išbrauktų šiitiškos respublikos elitinę Islamo revoliucijos gvardiją.

Tačiau N. Price'as pridūrė, kad „vis dar esama tam tikrų neišspręstų klausimų, kuriuos reikia išspręsti, tam tikrų spragų, kurias reikia pašalinti“.

„Dirbame taip greitai, kaip tik galime, kad parengtume tinkamą atsakymą į Irano pastabas“, – sakė jis.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą branduolinę sutartį 2015-aisiais pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.