Mičigane dėl sąmokslo pagrobti gubernatorę nuteisti du dešinieji ekstremistai

Du dešiniųjų ekstremistų grupės nariai antradienį buvo nuteisti už sąmokslą pagrobti Mičigano gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer dėl griežtų kovos su koronaviruso pandemija apribojimų, kuriuos ji buvo įvedusi šioje šiaurinėje JAV valstijoje.

Du dešiniųjų ekstremistų grupės nariai antradienį buvo nuteisti už sąmokslą pagrobti Mičigano gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer.<br>AP/Scanpix nuotr.
Du dešiniųjų ekstremistų grupės nariai antradienį buvo nuteisti už sąmokslą pagrobti Mičigano gubernatorę demokratę Gretchen Whitmer.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 9:17 AM

Dvi dienas posėdžiavusi federalinė prisiekusiųjų žiuri pripažino Adamą Foxą ir Barry Croftą kaltais dėl sąmokslo pagrobti pareigūnę ir panaudoti masinio naikinimo ginklą – bombą.

„Šiandien paskelbtu nuosprendžiu patvirtinama, kad šis sąmokslas buvo labai realus ir labai pavojingas“, – sakė buvęs JAV prokuroras Andrew Birge'as, kuriam Teisingumo departamentas buvo pavedęs kuruoti teismo procesą.

„Joks išrinktas lyderis neturėtų susidurti su tuo, ką teko patirti gubernatorei G. Whitmer, – pareiškime nurodė A. Birge'as. – Teisingumo departamentas netoleruos tokių smurtinių ekstremistų sąmokslų, kurių tikslas – pakirsti mūsų demokratiją.“

A. Foxas ir B. Croftas, kuriems gresia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, buvo tarp šešių dešiniųjų ekstremistų, suimtų 2020 metų spalį per Federalinio tyrimų biuro (FTB) surengtą operaciją.

Du kaltinamieji – Danielis Harrisas ir Brandonas Caserta – balandį, po beveik mėnesį trukusio teismo proceso, buvo pripažinti nekaltais. Dar du teisiamieji pripažino savo kaltę ir davė parodymus prieš kitus kaltinamuosius.

Balandį po penkias dienas trukusių svarstymų prisiekusiesiems nepavyko priimti verdikto dėl A. Foxo ir B. Crofto, numanomų sąmokslo organizatorių, todėl jie vėl stojo prieš teismą Mičigano Grand Rapidso mieste.

Anot prokurorų, kaltinamieji priklausė judėjimui „Boogaloo“, besivadovaujančiam miglotai apibrėžta ideologija, grindžiama ginklų kultūra ir tikėjimu, kad JAV gresia pilietinis karas.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad „Boogaloo“ nariai laikė gubernatorę „tirone“ dėl jos įvestų griežtų kovos su COVID-19 taisyklių, planavo ją pagrobti, o paskui „teisti“.

Įtariamieji buvo sulaikyti didėjant susirūpinimui dėl ginkluotų dešiniųjų ekstremistų grupuočių veiklos JAV. Pasak FTB, šios organizacijos kelia didžiausią vidaus terorizmo grėsmę šaliai.

Apie areštus buvo pranešta augant įtampai prieš 2020 metų lapkritį vykusius prezidento rinkimus, kuriuose respublikonas Donaldas Trumpas varžėsi su demokratu Joe Bidenu.

2021 metų sausio 6-ąją ši įtampa peraugo į smurtą, kai D. Trumpo šalininkai šturmavo Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę rinkimuose. Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

Dėl Kapitolijaus šturmo kaltinimai buvo pareikšti virtinei ultradešiniųjų ekstremistų grupuočių, tokių kaip „Oath Keepers“ ir „Proud Boys“, narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio