Prabangūs automobiliai su rusiškais numeriais užpildė Helsinkio oro uostą: leidimą atvykti gauna ne iš Suomijos

„Porsche“, „Bentley“ ir kiti prabangūs automobiliai su rusiškais registracijos numeriais užpildė Helsinkio oro uosto automobilių stovėjimo aikštelę, nes Suomija tampa svarbia tranzitine šalimi rusų turistams, skrendantiems į Europą.

Prabangūs automobiliai Helsinkio oro uoste.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prabangūs automobiliai Helsinkio oro uoste.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 11:45 AM, atnaujinta Aug 24, 2022, 2:39 PM

Maskvai įsiveržus į Ukrainą, ES uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams, todėl visi rusai, norintys keliauti į Europą, priversti važiuoti per sieną arba rinktis aplinkinį maršrutą, naudodamiesi ne Vakarų oro linijų bendrovių paslaugomis.

Liepos mėn. nustojus galioti Rusijos COVID-19 apribojimams, padaugėjo rusų keliautojų ir Europoje didėja pasipriešinimas rusų turistams karo Ukrainoje kontekste.

Greitai pasivaikščiojus po Helsinkio oro uosto automobilių stovėjimo aikštelę, buvo matyti dešimtys, jei ne šimtai aukštos klasės automobilių su rusiškais numeriais, tarp jų – naujas S klasės „Mercedes-Benz“ sedanas ir „Porsche 911 Turbo S“.

„Tai mane glumina, – išėjęs iš garažo sakė suomių keliautojas Jussi Hirvonenas. – Norėčiau, kad jų čia nebūtų, kol Ukrainos padėtis neišspręsta“.

Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto sakė, kad šalis tapo „tranzitine šalimi“ rusų turistams.

„Helsinkio oro uoste šiuo metu daug rusų turistų“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Suomija pareiškė, kad nuo rugsėjo 1 d., kilus nepasitenkinimui dėl Rusijos turizmo karo Ukrainoje sąlygomis, apribos Rusijos turistinių vizų skaičių iki 10 proc. dabartinio kiekio.

Rusai ir toliau į Suomiją įvažiuoja su kitų ES šalių, priklausančių Šengeno erdvei be sienų, išduotomis vizomis savo kelionėms.

„Jie atvyksta čia su Šengeno vizomis, kurias išduoda įvairios skirtingos šalys, o paskui tęsia kelionę toliau per Helsinkio oro uostą“, – sakė P.Haavisto.

Rugpjūčio mėnesį Suomijos pasienio tarnybos atlikto tyrimo duomenimis, maždaug du trečdaliai rusų, kertančių rytinę Suomijos sieną, tai daro su Šengeno vizomis, išduotomis ne Suomijoje, o kitoje šalyje.

„Vengrija, Ispanija, Italija, Austrija, Graikija ir Ispanija paprastai išduoda vizas rusams ir paprastai kasmet yra tarp daugiausiai vizų išduodančių šalių“, – sakė sienos apsaugos tarnybos pareigūnas Mertas Šašioğlu. Daugelis rytinių ES bloko narių netrukus po vasario 24 d. invazijos nustojo išduoti turistines vizas rusams, tačiau rusams, turintiems kitų ES šalių išduotas vizas, leidžiama atvykti į visas ES valstybes.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį pareiškė, kad Lietuva gali ieškoti „regioninio sprendimo“ dėl Rusijos turistų draudimo, jei ES valstybės narės nesugebės susitarti dėl viso bloko sankcijų, ir tikėjosi, kad kitą savaitę Prahoje vyksiančio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo kuluaruose surengs derybas su Latvija, Estija, Suomija ir Lenkija.

„Pirmiausia siekiame europinio sprendimo, nes jis yra tvariausias ir teisiškai teisingiausias“, – sakė V. Landsbergis Vilniuje.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.