Rusijoje dėl komentarų apie karą Ukrainoje sulaikytas opozicijos politikas J. Roizmanas

Rusijos policija trečiadienį sulaikė vieną paskutiniųjų opozicijos veikėjų, tebesančių šalyje ir nepasiųstą už grotų – politiką Jevgenijų Roizmaną.

Rusijos policija trečiadienį sulaikė vieną paskutiniųjų opozicijos veikėjų, tebesančių šalyje ir nepasiųstą už grotų – politiką Jevgenijų Roizmaną.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos policija trečiadienį sulaikė vieną paskutiniųjų opozicijos veikėjų, tebesančių šalyje ir nepasiųstą už grotų – politiką Jevgenijų Roizmaną.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-24 14:50

Pasak valstybinės žiniasklaidos, J. Roizmanas, buvęs Uralo miesto Jekaterinburgo meras, buvo sulaikytas už tai, kad komentaruose apie Maskvos karinę kampaniją Ukrainoje „diskreditavo“ Rusijos kariuomenę.

„Roizmanas buvo sulaikytas anksti ryte“ savo namuose Jekaterinburge, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi vietos teisėsaugos institucijomis.

„Jam iškelta baudžiamoji byla dėl Rusijos kariuomenės diskreditavimo“, – priduriama pranešime.

Dėl pareikštų kaltinimų J. Roizmanui gali grėsti iki 10 metų laisvės atėmimo.

Kaip matyti vaizdo įraše, paskelbtame „Telegram“ kanale „Mash“, kuris laikomas artimu Rusijos saugumo tarnyboms, trečiadienį į 59-metų politiko namus įsiveržė būrys ginkluotų policininkų, apsirengusių slepiamųjų spalvų uniformomis.

TASS cituotas šaltinis policijoje sakė, kad tyrimas pradėtas dėl J. Roizmano „YouTube“ kanale paskelbto vaizdo įrašo, kuriame kritikuojama Maskvos invazija į Ukrainą.

J. Roizmanas jau tris kartus buvo nubaustas už Rusijos agresijos kaimyninėje šalyje kritiką.

Politiko advokatui Vladislavui Idamžapovui nebuvo leista apsilankyti savo kliento bute, kur buvo atliekama krata, pranešė TASS.

„Tai yra teisės į gynybą pažeidimas“, – V. Idamžapovą citavo naujienų agentūra.

Kelioms sekundėms atidaręs langą, J. Roizmanas lauke susirinkusiems žurnalistams šūktelėjo, kad jis persekiojamas už kariuomenės „diskreditavimą“.

Neseniai duodame interviu naujienų agentūrai AFP opozicionierius teigė neturįs „jokių iliuzijų“ ir suprantąs, jog už savo pažiūras gali būti suimtas.

„Tačiau aš to nebijau“, – pabrėžė jis.

J. Roizmanas 2003–2007 metais buvo įstatymų leidėjas. 2013-aisiais jis tapo įtakingiausiu Rusijos opozicijos meru ir šias pareigas ėjo penkerius metus.

Pernai jam buvo skirtas devynių parų areštas už tai, kad ragino žmones dalyvauti demonstracijose, skirtose palaikyti įkalintą Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną.

Beveik visi žymūs prezidento Vladimiro Putino politiniai oponentai pabėgo iš šalies arba yra už grotų.

Neseniai du Rusijoje likę opozicionieriai – Maskvos miesto tarybos narys Ilja Jašinas ir aktyvistas Vladimiras Kara-Murza – buvo uždaryti į areštinę už tai, kad pasmerkė konfliktą Ukrainoje. Jiems gresia iki 10 metų įkalinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.