Belgrade tūkstančiai serbų ortodoksų dalyvavo demonstracijoje prieš „EuroPride“

Tūkstančiai serbų ortodoksų sekmadienį dalyvavo demonstracijoje Belgrade prieš „EuroPride“ eitynes, nors valdžia nusprendė atšaukti šį visos Europos LGBTQ teisių šalininkų renginį, kuris šioje Balkanų valstybėje turėjo vykti rugsėjo mėnesį.

Belgrade tūkstančiai serbų ortodoksų dalyvavo demonstracijoje prieš „EuroPride“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Belgrade tūkstančiai serbų ortodoksų dalyvavo demonstracijoje prieš „EuroPride“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-29 09:00

Protestuotojai, nešini ikonomis, kryžiais ir religinėmis vėliavomis, žygiavo per miesto centrą melsdamiesi ir giedodami, o po to susirinko prie Šv. Savos katedros.

Prezidentas Aleksandar'as Vučičius šeštadienį paskelbė, jog po konsultacijų su vyriausybe nusprendė, kad eitynės bus „atidėtos ar atšauktos“.

A. Vučičius sakė, kad Serbija „patiria spaudimą dėl įvairių rūšių problemų“, įskaitant neseniai vėl padidėjusią įtampą santykiuose su buvusia Kosovo provincija ir nerimą dėl energijos bei maisto, todėl „ateina momentas, kai tiesiog negali visko aprėpti“.

Tačiau „EuroPride“ organizatoriai pažadėjo neatsisakyti planų surengti eitynes.

„Kaip ir planuota, „EuroPride“ įvyks rugsėjo 17-ąją“, – sakė renginio koordinatorius Marko Mihailovičius (Markas Michailovičius).

Sekmadienį kreipdamasis į minią serbų ortodoksų vyskupas Nikanoras sveikino valdžios sprendimą neleisti „niekinti mūsų šalies, Bažnyčios ir šeimos“.

Pasak dvasininko, tai „iškrypimas“, į kurį Serbijoje turėtų būti žiūrima taip pat, kaip Rusijoje, vadovaujamoje Vladimiro Putino, kurį vyskupas pavadino „planetos caru“. Vaizdo įrašas su Nikanoro kalba buvo paskelbtas naujienų svetainėje „Glas Javnosti“.

2013 metais Rusija priėmė kontroversišką nepilnamečių apsaugos nuo LGBT „propagandos“ įstatymą. Remiantis šiuo teisės aktu buvo uždraustos LGBT eitynės ir jų bendruomenės simboliu tapusios vaivorykštės spalvų vėliavos.

Vyskupas Nikanoras sakė, kad tikintieji yra pasirengę vėl išeiti į gatves ir „stoti prieš tuos, kurie ketina sunaikinti Serbijos vertybes“.

Dvejas pirmąsias „Pride“ eitynes Belgrade – 2001 ir 2010 metais – lydėjo smurtas. Nuo 2014-ųjų eitynės rengiamos reguliariai, tačiau per jas budi gausios teisėsaugos pajėgos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.