ES planuoja stabdyti susitarimo, palengvinančio rusams kelią prašyti vizų, galiojimą

Europos Sąjunga planuoja sustabdyti susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą, pirmadienį žurnalistams sakė vienas bloko diplomatas.

Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 2:26 PM

„Negalime tęsti ligšiolinės vizų politikos“, – prieš Prahoje rengiamą ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, skirtą aptarti Rusijos invaziją į Ukrainą, sakė diplomatas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Turizmas nėra žmogaus teisė“, – pridūrė jis, pabrėždamas simbolinę 2007 metų susitarimo dėl vizų režimo supaprastinimo, kuriuo mėginta sukuri šiltesnius ryšius su Maskva, svarbą.

Ši priemonė, kuri, jei ją patvirtins valstybės narės, gali įsigalioti spalį, nereiškia oficialaus turizmo vizų draudimo, kurį ragina paskelbti kai kurios ES priklausančios Rusijos kaimynės.

Tačiau ji apsunkintų vizų gavimo procesą ir galėtų sulėtinti į Europą vykstančių rusų srautą, o tai padidintų Maskvos tarptautinę izoliaciją.

ES jau nebetaiko vizų režimo supaprastinimo Rusijos oficialioms delegacijoms ir verslo lyderiams, tačiau dabar planuoja, kad tokia pat tvarka įsigaliotų ir kitų trumpalaikių vizitų atžvilgiu.

Vasarį Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo intensyviausią karą Europoje per pastaruosius dešimtmečius, o Kyjivo sąjungininkai Vakaruose ėmė taikyti Maskvai sankcijas.

Lietuva, Estija, Latvija, Lenkija ir Suomija paragino Briuselį uždrausti Rusijos turistams gauti vizas į ES bendrąją Šengeno erdvę.

Tačiau kai kurios šalys, pavyzdžiui, Vokietija, nepritaria visiškam draudimui.

Dėl ES sankcijų, kuriomis buvo uždaryta Europos oro erdvė skrydžiams iš Rusijos ir į ją, rusai, norėdami patekti į kitas Europos šalis, masiškai pradėjo keliauti sausuma per Suomiją ir Baltijos šalis.

Lietuva įspėjo, kad Rusijos kaimynės ES gali uždaryti savo sienas rusų turistams, jei kitos blokui priklausančios šalys nesutiks uždrausti vizų išdavimo.

Šis klausimas bus svarstomas antradienį Prahoje prasidėsiančiame dviejų dienų ES užsienio reikalų ministrų susitikime, tačiau nesitikima, kad jis bus galutinai išspręstas.

Diplomatinis šaltinis teigė, kad susitikime tikisi „aktyvių diskusijų“, tačiau sakė, kad visiškas draudimas išduoti vizas privalėtų būti įtrauktas į naują sankcijų paketą ir sulaukti vieningo valstybių narių pritarimo.

Paskelbus tokį draudimą galėtų būti numatytos išimtys humanitariniais atvejais, taip pat studentams ir pilietinei visuomenei.

Praėjusiais metais 26 Šengeno kelionių zonai priklausančios šalys – 22 ES valstybės narės bei Norvegija, Islandija, Šveicarija ir Lichtenšteinas – išnagrinėjo 536 000 rusų prašymų dėl trumpalaikių vizų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.