Žurnalistams itin pavojinga šalis: Kolumbijoje nušauti dar du šios profesijos atstovai

Kolumbijoje sekmadienį motociklu važiavę užpuolikai nušovė du žurnalistus, grįžtančius iš karnavalo, kurį nušvietė, pranešė policija.

Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 10:29 AM

Abu žurnalistai dirbo naujienų svetainėje „Sol Digital“, kurios būstinė yra Fundasjono mieste šiaurinėje Karibų jūros pakrantėje.

Magdalenos departamento policijos viršininkas Andresas Serna aukas įvardijo kaip 37 metų Leinerį Montero Ortegą ir 39 metų Dilią Contreras Cantillo.

Žurnalistai buvo užpulti, kai važiavo atgal į Fundasjoną iš Santa Rosa de Limos miesto, kur rengė reportažą apie gatvės festivalį, sakė A. Serna.

Policijos viršininkas nurodė, kad dar vienas asmuo buvo sužeistas, tačiau nepatikslino, ar jis taip pat žurnalistas.

Policija sakė mananti, kad žurnalistai buvo nušauti dėl kokio nors ginčo ar konflikto karnavalo metu.

Tačiau Kolumbijos žurnalistų gynimo organizacija „La Fundacion para la Libertad de Prensa“ (FLIP) paragino policiją tiriant nusikaltimą „atsižvelgti į L. Montero Ortegos ir D. Contreras Cantillo žurnalistinį darbą“.

FLIP pažymėjo, kad pernai Kolumbijoje įvairaus smurto aukomis, įskaitant nužudymus, tapo iš viso 768 žurnalistai.

A. Serna sušaukė skubų policijos pareigūnų pasitarimą Fundasjone, kur, pasak vyriausybės, padėtis yra viena blogiausių šalyje dėl klestinčio smurto, skurdo, juodosios rinkos ir silpnų valdžios institucijų.

Nuo 2016 metų, kai buvo pasirašytas taikos susitarimas su Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) sukilėliais, Kolumbijoje buvo nužudyti dešimt žurnalistų.

Pasak tarptautinės organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF), Kolumbija yra trečia pavojingiausia Lotynų Amerikos šalis žurnalistams po Venesuelos ir Meksikos.

Kolumbijos parlamento aukštųjų rūmų – Senato – pirmininkas Roy'us Barrerasas žurnalistų nužudymą pavadino pasikėsinimu į „demokratiją“ ir paragino policiją nuodugniai ištirti šią bylą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?