Iranas įkalino du švedus už prekybą narkotikais: bausmė apima ir 60 kirčių rykštėmis

Antradienį Irano teismas už prekybą narkotikais nuteisė du švedus aštuoneriems ir penkeriems metams laisvės atėmimo, pranešė teismų atstovas Massoudas Setayeshis.

Iranas.<br>123rf.com nuotr.
Iranas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 3:17 PM

Abu švedai – Stephenas Kevinas Gilbertas ir Simonas Kasperas Brownas – buvo suimti 2020 metų liepos mėnesį Teherano oro uoste, kai ketino išvykti iš šalies, sakė M. Setayeshis.

„Simonas Kasperas Brownas, Švedijos pilietis, buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme ir jam skirta piniginė bauda už tai, kad gabeno daugiau kaip 21 tūkst. nelegalių tramadolio – opioidinio skausmą malšinančio vaisto – tablečių“, – pranešė teismo pareigūnas.

„Stephenas Kevinas Gilbertas, kitas šios šalies pilietis, buvo nuteistas aštuoneriems metams kalėjimo, jam skirta 60 kirčių rykštėmis ir piniginė bauda už tai, kad turėjo 9,8 kg opijaus dervos“, – sakė jis.

Per Iraną iš kaimyninio Afganistano, didžiausio pasaulyje opijaus ir heroino gamintojo, gabenamas opiumas ir heroinas.

Vyrų, kaltinamų dalyvavus „tarptautinėje narkotikų kontrabandos gaujoje“, teismas prasidėjo 2021 metų rugsėjį.

Antradienį teismas pareiškė, kad abu nuteistieji „neturi nieko bendra“ su dar vienu švedu, kuris buvo suimtas liepos mėnesį dėl įtarimų „šnipinėjimu“ ir kurio tapatybė nebuvo atskleista.

Šis areštas įvyko tvyrant diplomatinei įtampai tarp Teherano ir Stokholmo dėl to, kad Švedijos teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos buvusį Irano kalėjimo pareigūną už karo nusikaltimus, įvykdytus 1988 metais Islamo respublikoje rengiant masines egzekucijas.

Buvęs Irano teismų sistemos pareigūnas Hamidas Noury, kaltinamas karo nusikaltimais dėl kalinių žudymo Irane aštuntajame dešimtmetyje, buvo suimtas Stokholmo oro uoste 2019 metų lapkritį.

Liepos 14 dieną Švedijos teismas jam skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę. Iranas nuosprendį atmetė kaip „politinį“ ir paragino H. Noury paleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.