Iranas uždarė sieną su Iraku, JAE oro bendrovė sustabdė skrydžius į šią šalį

Iranas uždarė savo sausumos sienas su Iraku, o Jungtinių Arabų Emyratų oro bendrovė antradienį sustabdė skrydžius į šią šalį, kai po įtakingo Irako šiitų dvasininko pranešimo apie pasitraukimą iš politikos Bagdade kilo smurto protrūkis.

Neramumai Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neramumai Irake.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-30 11:43

Medikų teigimu, per jį buvo nušauti 23 Moqtados Sadro šalininkai ir sužeista dar 380 protestuotojų – kai kurie jų patyrė šautinių žaizdų, kiti įkvėpė ašarinių dujų.

Irako kariuomenė pranešė, kad į griežtai saugomą Žaliąją zoną Bagdado centre, kur įsikūrusios vyriausybinės institucijos ir kur naktį vyko Irako dvasininkui M. Sadrui lojalių kovotojų ir Irako saugumo pajėgų karių ginkluoti susirėmimai, pataikė keturios raketos.

Irano valstybinė televizija pranešė, kad siena uždaroma dėl „neramumų“ ir Irako miestuose įvestos „komendanto valandos“. Ji paragino iraniečius vengti bet kokių kelionių į Iraką, o Irano šiitų maldininkus Irake ragino vengti tolesnių kelionių tarp miestų.

Sprendimas buvo priimtas milijonams iraniečių ruošiantis vykti į kasmetinę piligriminę kelionę po šventąsias šiitų vietas Irake.

Tuo metu Kuveitas paragino kaimyniniame Irake gyvenančius savo piliečius palikti šią šalį. Valstybinė naujienų agentūra KUNA taip pat rekomendavo atidėti planuotas keliones į Iraką dėl šalyje prasidėjusių gatvių susirėmimų tarp konkuruojančių šiitų grupuočių.

Ši nedidelė prie Persijos įlankos esanti valstybė turi 254 km sieną su Iraku.

Nyderlandai savo ruožtu evakavo savo ambasadą, įsikūrusią Bagdado Žaliojoje zonoje, antradienį tviteryje parašė šios šalies užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra.

„Aplink ambasadą Bagdade vyksta susišaudymai. Mūsų darbuotojai dabar dirba Vokietijos ambasadoje kitoje miesto vietoje“, – nurodė W. Hoekstra.

Tuo metu Jungtinių Arabų Emyratų oro transporto bendrovė „Emirates“ antradienį sustabdė skrydžius į Bagdadą dėl šalyje vykstančių neramumų. Bendrovė nurodė „atidžiai stebinti situaciją“.

Ar skrydžiai bus atnaujinti trečiadienį, nepranešama.

Pirmadienį apie pasitraukimą paskelbusiam dvasininkui M. Sadrui ištikimi protestuotojai virvėmis išardė cementines užtvaras prie vyriausybės rūmų ir prasiveržė pro rūmų vartus. Daug protestuotojų toliau veržėsi į prabangias rūmų menes ir marmuru puoštas sales, kur paprastai susitinka Irako vadovai ir svečiai iš užsienio.

Irako kariuomenė visoje šalyje paskelbė komendanto valandą, o laikinasis premjeras, reaguodamas į smurto proveržį, sustabdė vyriausybės posėdžius. Remiantis medicinos pareigūnais, dešimtys protestuotojų patyrė sužeidimų nuo kulkų, ašarinių dujų bei fizinių susirėmimų su riaušių policija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business