NVO Gazos filialo vadovui skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė

Izraelio teismas antradienį skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę Gazoje dirbusiam humanitarinės pagalbos darbuotojui, pripažintam kaltu dėl kelių kaltinimų terorizmu rezonansinėje byloje, nors nepriklausomi auditai ir tyrimai nerado jokių jo neteisėtų veiksmų įrodymų.

Prie Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto biuro Gazos mieste vykstančiame solidarumo mitinge, surengtame po Izraelio teismo sprendimo skirti jam 12 metų laisvės atėmimo bausmę, vyras laiko Mohammado El Halabi nuotrauką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prie Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto biuro Gazos mieste vykstančiame solidarumo mitinge, surengtame po Izraelio teismo sprendimo skirti jam 12 metų laisvės atėmimo bausmę, vyras laiko Mohammado El Halabi nuotrauką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 12:58 PM

Tarptautinės krikščioniškos nevyriausybinės organizacijos „World Vision“ filialo Gazos Ruože direktorius Mohammedas el Halabi buvo suimtas 2016 metais ir apkaltintas dėl dešimčių milijonų dolerių pervedimo teritoriją valdančiai islamistų kovotojų grupuotei „Hamas“.

Ilgai trukęs teismo procesas ir M. el Halabi kalinimas turėjo neigiamos įtakos Izraelio ir humanitarinių organizacijų, teikiančių pagalbą palestiniečiams, santykiams.

Tikėtina, kad nuosprendis ir toliau darys įtaką jų santykiams.

„Tai neįsivaizduojama“, – apie bausmės trukmę sakė M. el Halabi advokatas Maheras Hanna.

M. el Halabi ir „World Vision“ atmeta šiuos kaltinimus, o 2017 metais atliktas nepriklausomas auditas taip pat nerado jokių paramos „Hamas“ įrodymų. Australija, kuri buvo didžiausia „World Vision“ humanitarinės pagalbos teikėja Gazos Ruože, atliko savo tyrimą ir priėjo prie panašių išvadų.

„World Vision“ pareiškime teigiama, kad paskelbtas nuosprendis neatitinka byloje surinktų įrodymų ir faktų.

„Suėmimas, šešerius metus trukęs teismo procesas, neteisingas nuosprendis ir ši bausmė rodo, kas trukdo humanitarinei veiklai Gazoje ir Vakarų Krante, – pareiškė grupė. – Tai dar labiau kelia šiurpą „World Vision“ ir kitoms pagalbos ar vystymosi grupėms, dirbančioms palestiniečių labui.“

Pasak M. Hannos, M. el Halabi ketina apskųsti nuosprendį šalies Aukščiausiajam Teismui.

Izraelio valdžios institucijos ne kartą teigė turinčios įrodymų, kad „Hamas“ infiltravosi į pagalbos grupę ir perima lėšas, skirtas nepasiturintiems Gazos gyventojams. Tuometinis premjeras Benjaminas Netanyahu netrukus po M. el Halabi suėmimo paskelbė apie jam pareikštus kaltinimus vaizdo įraše internete.

Kritikų teigimu, Izraelis dažnai remiasi abejotina iš informatorių gauta informacija. Pasak jų, Izraelis šmeižia grupes, kurios teikia pagalbą ar kitokią paramą palestiniečiams, siekdamas sustiprinti beveik 55 metus trunkančią karinę okupaciją žemėse, kuriose palestiniečiai nori įkurti savo valstybę.

Izraelis teigia, kad remia pagalbos organizacijų veiklą, tačiau privalo užkirsti kelią tam, kad donorų lėšos nepatektų į Izraelio nepripažįstančių ginkluotų grupuočių, tokių kaip „Hamas“, rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.