Iš Rusijos Nobelio premijos laureato D. Muratovo – pagyros M. Gorbačiovui: „Jis niekino karą“

Praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatas rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas antradienį mirusį Michailą Gorbačiovą pavadino žmogumi, kuris taiką vertino labiau nei asmeninę valdžią.

Nobelio taikos premijos laureatas rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nobelio taikos premijos laureatas rusų žurnalistas Dmitrijus Muratovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 1:19 PM

M. Gorbačiovas – paskutinis Sovietų Sąjungos vadovas, 1990 metais irgi gavęs Nobelio taikos premiją – mirė Maskvoje antradienį, sulaukęs 91 metų.

Pasak nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiojo redaktoriaus D. Muratovo, M. Gorbačiovas „labiau mylėjo moterį nei savo darbą, žmogaus teises iškėlė aukščiau už valstybę ir taikų dangų vertino labiau nei asmeninę valdžią“.

„Jis niekino karą. Jis niekino realpolitik. Jis buvo įsitikinęs, kad laikas spręsti pasaulio tvarkos klausimus jėga jau praėjo“, – rašė D. Muratovas.

„Jis padovanojo šaliai ir pasauliui neįtikėtiną dovaną – trisdešimt taikos metų. Be pasaulinio ir branduolinio karo grėsmės. Kas kitas galėtų tai padaryti“, – pridūrė jis.

„Novaja gazeta“, kurio vienu iš įkūrėjų 1993 metais tapo M. Gorbačiovas, yra vienintelis likęs pagrindinės srovės leidinys, kritikuojantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo politiką šalyje bei už jos ribų.

„Novaja gazeta“ kovą buvo priversta sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai po Kremliaus pajėgų įsiveržimo Ukrainą objektyvioms žiniasklaidos priemonėms buvo nustatytos neįgyvendinamos sąlygos darbui tęsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.