Rusija skelbia, kada ir kur vyks M. Gorbačiovo laidotuvės

Paskutiniojo Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, kuris mirė sulaukęs 91 metų, laidotuvės vyks šeštadienį Maskvoje, pranešė Rusijos naujienų agentūros, remdamosi velionio dukra ir jo fondu.

M.Gorbačiovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Gorbačiovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 6:27 PM, atnaujinta Aug 31, 2022, 9:06 PM

Michailo Gorbačiovo laidotuvių ceremonijos organizavimas atspindi, kaip prieštaringai vertinamas jo palikimas. Su velioniu bus atsisveikinama toje pačioje vietoje, kur buvo pašarvoti ir jo sovietiniai pirmtakai, tačiau jis bus palaidotas šalia kiek kitokių žmonių.

Nobelio taikos premijos laureatas M. Gorbačiovas šeštadienį bus pašarvotas Maskvos Sąjungų namuose Kolonų salėje. Pastate, esančiame tarp Didžiojo teatro ir Dūmos, žemųjų parlamento rūmų, dešimtmečius šarvojami mirusių sovietinių lyderių, tarp jų Vladimiro Lenino, Josifo Stalino, Leonido Brežnevo, Jurijaus Andropovo ir Konstantino Černenkos, palaikai.

Visi jie palaidoti prie Kremliaus sienos: V. Lenino palaikai guli didžiuliame mauzoliejuje, o kiti – netoliese esančiame nekropolyje.

M. Gorbačiovo fondo spaudos tarnyba pranešė, kad atsisveikinimo ceremonija vyks rugsėjo 3-iąją nuo 10 val. iki 14 val. Maskvos (ir Lietuvos) laiku ir bus atvira visiems.

Tą pačią dieną M. Gorbačiovas bus palaidotas prestižinėse Novodevičės kapinėse, sakė jo dukra Irina.

Novodevičės kapinėse taip pat palaidotas nuverstas Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas, kuris kritikavo J. Stalino „asmenybės kultą“, ir Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas.

Gorbačiovų šeimai artimas šaltinis anksčiau rusų naujienų agentūrai TASS sakė, kad velionis bus palaidotas šalia savo sutuoktinės Raisos.

Jų abiejų viešas šiltų jausmų demonstravimas vienas kitam labai skyrėsi nuo tais laikais sovietų šalies lyderiams būdingo elgesio.

Kremlius dar nepranešė, ar M. Gorbačiovui bus surengtos valstybinės laidotuvės ir ar jose dalyvaus prezidentas Vladimiras Putinas.

M. Gorbačiovas mirė antradienį po sunkios ligos.

Sovietų Sąjungos komunistų partijos generaliniu sekretoriumi M. Gorbačiovas dirbo nuo 1985 iki 1991 metų.

Vakaruose jis tikriausiai bus atsimenamas kaip žmogus, prisidėjęs prie santykių tarp SSRS ir JAV atšilimo, jo nuopelnais laikomos ir pradėtos demokratinės reformos.

Tačiau jis nesiėmė ryžtingiau modernizuoti sąstingio apimtos valstybinės ekonomikos ir išlaikė griežtą politinės santvarkos kontrolę, o Lietuvoje bus menamas kaip jėga malšinęs šalies nepriklausomybės siekius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.