J. Bidenas ragina Irako lyderius pradėti nacionalinį dialogą

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį kalbėdamasis su Irako ministru pirmininku Mustafa al Kadhemi paragino irakiečius palaikyti dialogą, kad būtų išspręsta ištisus mėnesius besitęsianti politinė krizė, peraugusi į smurtą.

Neramumai Irako sostinėje Bagdade.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Irako sostinėje Bagdade.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 9:03 AM

J. Bidenas ir M. al Kadhemi „pasveikino saugumo sugrąžinimą į gatves ir paragino visus Irako lyderius pradėti nacionalinį dialogą, kad būtų rastas bendras kelias, atitinkantis Irako konstituciją ir įstatymus“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

JAV prezidentas gyrė M. al Kadhemi „asmeninę lyderystę“ ir jo pastangas „deeskaluoti įtampą regione pasitelkiant dialogą ir diplomatiją“.

J. Bidenas taip pat išreiškė paramą „suvereniam ir nepriklausomam Irakui“, šiai šaliai, į kurią 2003 metais įsiveržė Jungtinės Valstijos, patiriant didelę Irano įtaką.

Įtampa Irake tvyro dėl politinės aklavietės, šaliai po spalį įvykusių rinkimų vis dar neturint naujos vyriausybės, premjero ar valstybės vadovo, šiitų frakcijoms nesugebėjus susitarti dėl koalicijos formavimo.

Rugpjūčio viduryje M. al Kadhemi paragino inicijuoti nacionalinį dialogą, kuriame dalyvautų pagrindiniai politiniai lyderiai, tačiau įtakingas šiitų dvasininkas Moqtada Sadras nesutiko jame dalyvauti.

Įtampa smarkiai išaugo pirmadienį, kai M. Sadras pareiškė, kad pasitrauks iš politikos, o jo šalininkai įsiveržė į itin saugomą Bagdado Žaliosios zonos rajoną, kur per smurtą žuvo 30 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.