Per krizę pabėgęs Šri Lankos prezidentas netrukus grįš į tėvynę

Nuverstasis Šri Lankos prezidentas Gotabaja Radžapaksa, tikimasi, netrukus užbaigs savanorišką tremtį Tailande ir grįš į tėvynę, penktadienį AFP sakė aukštas gynybos pareigūnas.

Protestai Šri Lankoje.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Protestai Šri Lankoje.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-02 12:36

73-ejų metų prezidentas liepos mėnesį pabėgo iš salos su kariuomenės palyda po to, kai neginkluota minia šturmavo jo oficialią rezidenciją po kelis mėnesius trukusių aršių protestų, per kuriuos jis buvo kaltinamas dėl beprecedentės ekonominės krizės šalyje.

Jis paskelbė atsistatydinimo pareiškimą iš Singapūro prieš išskrisdamas į Bankoką, kur prašė savo įpėdinio sudaryti sąlygas jam grįžti.

„Jis gyveno Tailando viešbutyje kaip tikras kalinys ir labai norėjo grįžti, – AFP sakė gynybos pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės. – Mums buvo pasakyta, kad jis grįš šeštadienį labai anksti ryte“.

Šri Lankos konstitucija buvusiems prezidentams garantuoja asmens sargybinius, automobilį ir būstą.

Tačiau teisių gynėjai teigia, kad reikalaus suimti G. Radžapaksą dėl daugybės nusikaltimų, įskaitant įtariamą jo vaidmenį 2009 metais nužudant žinomą laikraščio redaktorių Lasanthą Vikrematungę.

„Sveikiname jo sprendimą grįžti, tada galėsime patraukti jį atsakomybėn už padarytus nusikaltimus“, – sakė Šri Lankos jaunųjų žurnalistų asociacijos atstovas Tharindu Džajavardhana.

G. Radžapaksai atsistatydinus nustojo galioti jo prezidentinė neliečiamybė, todėl gali būti atnaujintos įstrigusios baudžiamosios bylos prieš buvusį lyderį.

Jam taip pat pateikti kaltinimai Kalifornijos teisme dėl L. Vikrematungės nužudymo ir tamilų kalinių kankinimo 2009 metais pasibaigus traumuojančiam pilietiniam karui šalyje.

Singapūras atsisakė pratęsti G. Radžapaksai trumpalaikę vizą ir rugpjūtį jis atvyko į Tailandą, tačiau Bankoko valdžios institucijos nurodė jam neišeiti iš viešbučio dėl savo paties saugumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.