Šiaurės Korėja: JT žmogaus teisių ekspertė yra „JAV marionetė“

Pchenjanas penktadienį apkaltino naujai paskirtą Jungtinių Tautų specialiąją pranešėją žmogaus teisių Šiaurės Korėjoje klausimais, kad ji yra „JAV marionetė“ ir daro „neatleistinas, neapgalvotas pastabas“ režimo atžvilgiu.

Šiaurės Korėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-02 10:10, atnaujinta 2022-09-02 13:00

Šiuos kaltinimus Pchenjanas išsakė Elizabeth Salmon atvykus į Seulą per savo pirmąją kelionę po to, kai praėjusį mėnesį buvo paskirta JT specialiąja pranešėja.

E. Salmon, tarptautinės teisės profesorė iš Peru, atvyko į Seulą anksčiau šią savaitę. Ji surengė keletą susitikimų su Pietų Korėjos pareigūnais bei pilietinės grupės nariais, per kuriuos aptarė žmogaus teisių padėtį Šiaurės Korėjoje.

„Jau anksčiau aiškiai išdėstėme savo principinę poziciją, kad nepripažįstame ir nebendraujame su jokiais „specialiaisiais pranešėjais“, kurie tėra JAV marionetės“, – sakė neįvardytas Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas anglų kalba paskelbtame pareiškime, kurį perdavė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Ministerijos atstovas teigė, kad specialiosios pranešėjos veikla tėra priedanga Amerikos šmeižto kampanijai prieš Šiaurės Korėją, ir kaltino E. Salmon „išdrįsus daryti neatleistinas, neapgalvotas pastabas, kuriomis kėsinamasi į mūsų neliečiamą sistemą ir suverenias teises“.

Jungtinės Tautos nebeturėtų leisti piktnaudžiauti jų pavadinimu ir misija vykdant priešišką JAV politiką KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) atžvilgiu“, – pridūrė atstovas.

Pareiškime E. Salmon įvardijama kaip „jis“, klaidingai nurodant jos lytį.

Penktadienį paskelbtame pareiškime E. Salmon nurodė, kad jai „puikiai žinoma, jog KLDR vyriausybė prieštarauja bet kokiems įgaliojimams, susijusiems su žmogaus teisėmis šalyje, įskaitant mano įgaliojimus“.

„Tačiau tai nereiškia, kad neturėtume bandyti“, – sakė ji ir pridūrė, jog tikisi, kad Pchenjanas persigalvos ir pradės su ja bendradarbiauti.

„Neturėtume nuleisti rankų siekiant bendradarbiavimo su KLDR, nes ant kortos pastatytos Šiaurės Korėjos žmonių gyvybės ir jų žmogaus teisės“, – pabrėžė E. Salmon.

Jungtinės Tautos specialaus pranešėjo Šiaurės Korėjos žmogaus teisių klausimais pareigybę įsteigė 2004 metais, smarkiai išaugus tarptautiniam susirūpinimui dėl numanomų šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų šioje izoliuotoje komunistinėje valstybėje.

Nė vienam specialiajam pranešėjui nebuvo leista atvykti į šalį su faktų nustatymo misija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.