R. T. Erdogano pasiūlymas V. Putinui: Turkija gali tarpininkauti dėl Ukrainos atominės elektrinės

Turkija gali tarpininkauti sprendžiant aklavietę dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios rusų pajėgos, šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasakė turkų lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas.

​Turkija gali tarpininkauti sprendžiant aklavietę dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios rusų pajėgos, šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasakė turkų lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Turkija gali tarpininkauti sprendžiant aklavietę dėl Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės, kurią yra užėmusios rusų pajėgos, šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasakė turkų lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-03 14:05

„Prezidentas Erdoganas konstatavo, kad Turkija gali vaidinti palengvinamąjį vaidmenį Zaporižios atominėje elektrinėje, kaip darė dėl susitarimo [eksportuoti] grūdus“, – paskelbė Turkijos prezidentūra, paminėdama liepą Kyjivo ir Maskvos pasirašytą grūdų eksporto susitarimą, kurio laiduotojos buvo Turkija ir Jungtinės Tautos.

Zaporižios atominėje elektrinėje šiuo metu dirba JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) 14 narių komanda, pasaulyje didėjant susirūpinimui šios elektrinės saugumu.

Teritorija aplink elektrinę – didžiausią Europos branduolinį objektą – ne kartą buvo apšaudoma, o abi šalys kaltina dėl to viena kitą. Situacija kelia nerimą tarptautinėje arenoje dėl gresiančios branduolinės katastrofos.

Rusijos pajėgos jėgainę užėmė kovo 4 dieną.

Praėjusį mėnesį atvykęs į Lvivą susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, R. T. Erdoganas įspėjo dėl branduolinės katastrofos pavojaus.

„Mes susirūpinę. Nenorime dar vieno Černobylio“, – tuomet sakė Turkijos lyderis.

Turkija, kuri palaiko draugiškus santykius ir su Maskva, ir su Kyjivu, tiekia Ukrainai dronus, bet atsisako prisidėti prie Vakarų sankcijų Rusijai.

Prieš susitikimą su V. Zelenskiu R. T. Erdoganas Sočyje susitiko su V. Putinu. Abi šalys tuomet pažadėjo stiprinti savo ekonominį bendradarbiavimą.

Per šeštadienio pokalbį telefonu R. T. Erdoganas ir V. Putinas sutarė toliau kalbėtis Samarkande rugsėjo 15–16 dienomis, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (SCO) viršūnių susitikimo kuluaruose, nurodė prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.