Visuomenės susipriešinimas JAV pasiekė gąsdinantį lygį: daugiau nei 40 proc. mano, kad per artimiausią dešimtmetį gali kilti pilietinis karas

Naujos apklausos duomenimis, daugiau nei du penktadaliai amerikiečių mano, kad per artimiausius 10 metų pilietinis karas yra bent šiek tiek tikėtinas, o tarp „tvirtų respublikonų“ šis skaičius išaugo iki daugiau nei pusės.

JAV Kapitolijaus šturmas 2021 m. sausio 6 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV Kapitolijaus šturmas 2021 m. sausio 6 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 9:18 PM

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų karštos retorikos fone „YouGov“ ir „The Economist“ atlikto tyrimo rezultatai atitiko kitų panašių apklausų rezultatus.

Sekmadienio vakarą Pietų Karolinos senatorius Lindsey Grahamas prognozavo „riaušes gatvėse“, jei D.Trumpui bus pareikšti kaltinimai dėl įslaptintų dokumentų laikymo savo namuose net ir palikus JAV prezidento postą. Tokių dokumentų JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) šį mėnesį rado D.Trumpo namuose.

L.Grahamo pasisakymai susilaukė plataus atgarsio. Pirmadienį buvusi generalinio prokuroro pavaduotoja Mary McCord CNN sakė, kad yra „neįtikėtinai neatsakinga išrinktam pareigūnui iš esmės išsakyti užslėptus grasinimus smurtu, tik jei teisėsauga ir Teisingumo departamentas... atliks savo darbą“.

Pasak M. McCord, pastarieji senatoriaus pasakymai, kad „žmonės yra pikti, jie gali smurtauti“, parodė, kad tai, ką žino D.Trumpas, žino ir L.Grahamas. Pareigūnės teigimu, žmonės tai girdi, o pasisakymai iš tiesų skatina juos mobilizuotis ir imtis veiksmų.

„Sausio 6 d. (JAV Kapitolijaus šturmas) buvo tokios pat buvusio prezidento D.Trumpo ir jo sąjungininkų taktikos rezultatas“, – sakė ji.

Devynios mirtys, įskaitant policijos pareigūnų savižudybes, siejamos su 2021 m. sausio 6 d. išpuoliu Kapitolijuje, kai D.Trumpo šalininkai, savo lyderio paliepti „kovoti kaip velnias“, kad būtų panaikintas jo pralaimėjimas Joe Bidenui, bandė sustabdyti rinkimų rezultatų patvirtinimą.

Nuo to laiko politinio smurto baimė išaugo.

Dauguma ekspertų mano, kad visavertis ginkluotas konfliktas, panašus į 1861–65 m. Amerikos pilietinį karą, tebėra mažai tikėtinas.

Tačiau daugelis baiminasi, kad didės aštrus politinis susiskaldymas ir akivaizdžiai politinis smurtas, ypač dėl to, kad į Kongresą, gubernatorių rūmus ir svarbiausius postus valstijų rinkimuose pretenduoja respublikonų politikai, pritariantys D. Trumpo pasisakymams apie rinkimų rezultatų klastojimą.

Šį mėnesį Karnegio tarptautinės taikos fondo pilietinių konfliktų specialistė Rachel Kleinfeld laikraščiui „The Guardian“ sakė:

„Šalys, turinčios tokias stiprias demokratijas ir vyriausybes kaip Amerika, neįsivelia į pilietinius karus. Tačiau jei mūsų institucijos susilpnės, istorija gali būti kitokia.“

„YouGov“ ir „The Economist“ atliktoje apklausoje 65 proc. visų respondentų teigė, kad nuo 2021 m. pradžios padaugėjo politinio smurto atvejų. Šiek tiek mažiau, 62 proc., manė, kad politinis smurtas padidės per ateinančius kelerius metus.

Tyrimo dalyvių taip pat buvo klausiama: „Kaip jūs vertinate politinę situaciją?“ bei „Žvelgiant į ateinančius 10 metų, kaip manote, kiek tikėtina, kad šioje šalyje kils pilietinis karas?“

43 proc. JAV piliečių teigė, kad pilietinis karas yra bent šiek tiek tikėtinas. Tarp stiprių demokratų ir nepriklausomų piliečių šis skaičius siekė 40 proc. Tačiau tarp stiprių respublikonų net 54 proc. respondentų teigė, kad pilietinis karas yra tikėtinas.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.