Latvijos prezidentas siūlo pripažinti šalies Ortodoksų Bažnyčią nepriklausoma nuo Maskvos

Latvijos prezidentas Egilas Levitas pateikė Saeimai įstatymo projektą, kuriuo būtų pripažintas visiško šalies Ortodoksų Bažnyčiai nepriklausomumo statusas, pirmadienį pranešė valstybės vadovas po susitikimo su parlamento frakcijų lyderiais.

Latvijos prezidentas E.Levitas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latvijos prezidentas E.Levitas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 3:27 PM

Pasak E. Levito, priėmus siūlomas pataisas, Ryga laikytų Latvijos Ortodoksų Bažnyčią savarankiška organizacija, nepriklausoma nuo Maskvos patriarchato įtakos.

Prezidentas sakė, kad per susitikimą su Saeimos pirmininke ir visų frakcijų vadovais išgirdo visišką paramą savo iniciatyvai. Apie parengtą įstatymo projektą buvo informuota ir Latvijos Ortodoksų Bažnyčia.

Bet kokių ryšių su Maskvos patriarchu atsisakymas yra labai svarbus Latvijos stačiatikių bendruomenei ir likusiai visuomenei, nurodė E. Levitas, pabrėžęs, kad tai yra nacionalinio saugumo klausimas.

Anot E. Levito, Latvijos Ortodoksų Bažnyčia ir metropolitas Aleksandras galės tikėtis visiškos valstybės paramos kaip autokefalinei bažnyčiai, kuri nuo šiol bus pripažinta ir įstatymiškai.

Prezidentas pabrėžė, kad įstatymo projektą įvertino kompetentingos institucijos, ir paragino Saeimą kuo greičiau jį priimti.

Iniciatyva bus svarstoma, į septintą mėnesį įžengus Rusijos invazijai į Ukrainą. Maskvos patriarchas Kirilas karą teisina dvasiniais ir ideologiniais motyvais, vadindamas jį „metafizine“ kova su Vakarų pasauliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.