JT smerkia „Hamas“ įvykdytą egzekuciją penkiems palestiniečiams

Jungtinės Tautos pirmadienį pasmerkė Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ įvykdytą egzekuciją penkiems palestiniečiams, pabrėždamos, kad tai yra „šiurkštus Palestinos įstatymų pažeidimas“.

​Jungtinės Tautos pirmadienį pasmerkė Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ įvykdytą egzekuciją penkiems palestiniečiams, pabrėždamos, kad tai yra „šiurkštus Palestinos įstatymų pažeidimas“.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Jungtinės Tautos pirmadienį pasmerkė Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“ įvykdytą egzekuciją penkiems palestiniečiams, pabrėždamos, kad tai yra „šiurkštus Palestinos įstatymų pažeidimas“.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-06 10:34

„Hamas“ sekmadienį paskelbė, kad dviem palestiniečiams egzekucija įvykdyta už „bendradarbiavimą“ su Izraeliu, o dar trims – už nužudymą.

„Smerkiame penkių kalinių egzekuciją Gazos Ruože ir raginame Gazos Ruožo de facto valdžią paskelbti moratoriumą visoms egzekucijoms“, – sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovė spaudai Ravina Shamdasani.

„Raginame Palestinos valstybę imtis ryžtingų priemonių mirties bausmei visoje jos teritorijoje panaikinti“, – sakė ji.

Šiomis egzekucijomis buvo „šiurkščiai pažeista Palestinos valstybės vidaus teisė ir jos įsipareigojimai pagal tarptautinę teisę“, sakė atstovė spaudai.

Pasak R. Shamdasani, esama rimtų būgštavimų, kad Gazos Ruože iškeltos baudžiamosios bylos, kuriose skiriama mirties bausmė, neatitinka tarptautinių teisingo teismo standartų.

„Nebuvo gautas Palestinos prezidento pritarimas, kaip to reikalauja šalies įstatymai, taip pat nebuvo sudarytos galimybės nuteistiesiems prašyti malonės ar atleidimo nuo bausmės“, – sakė R. Shamdasani.

„Ratifikavusi Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto Antrąjį fakultatyvinį protokolą, Palestina pagal tarptautinę teisę privalo panaikinti mirties bausmę“, – pabrėžė ji.

Palestinos Administracija įsikūrusi Vakarų Krante, kur greta 2,9 mln. palestiniečių gyvena apie 475 tūkst. žydų naujakurių.

Tuo metu „Hamas“ valdo 2,3 mln. gyventojų turintį Gazos Ruožą, kuriam Izraelis jau 15 metų taiko griežtą blokadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.