R. T. Erdoganas dėl Europos energetikos krizės kaltina Rusijai įvestas sankcijas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį dėl Europos energetikos krizės apkaltino Rusijai dėl invazijos į Ukrainą įvestas sankcijas – tokios pat nuomonės laikosi ir Kremlius.

R.T.Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
R.T.Erdoganas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 12:27 PM

R. T. Erdoganas palaiko gerus darbinius santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, stengdamasis kartu išlikti neutralus konflikte ir tiekdamas Ukrainai turkiškus ginklus bei kovinius bepiločius orlaivius.

Prieš išvykdamas į kelionę po tris Balkanų valstybes, jis žurnalistams sakė, kad Europos šalys, įvesdamos ekonominius apribojimus Rusijai, „pjauna tai, ką pasėjo“.

„Europos požiūris į V. Putiną, jos sankcijos privedė V. Putiną, nori ar nenori, prie to, kad jis pasakė: „Jei jūs padarysite taip, aš padarysiu šitaip, – sakė R. T. Erdoganas. – Jis naudoja visas savo priemones ir ginklus. Gamtinės dujos, deja, yra vienas iš jų“.

R. T. Erdogano komentarai atkartoja Kremliaus šią savaitę išsakytus žodžius.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pirmadienį dėl Rusijos dujų tiekimo į Vokietiją dujotiekiu „Nord Stream“ sustabdymo kaltino „sankcijas, kurios buvo įvestos mūsų šaliai“.

Praėjusiais metais beveik pusę gamtinių dujų Turkija pirko iš Rusijos.

Per R. T. Erdogano ir V. Putino susitikimą Sočyje prieš mėnesį Turkija įsipareigojo pamažu pereiti prie atsiskaitymo rubliais už iš Rusijos importuojamas dujas.

Analitikai mano, kad susitarimas užtikrins, jog Rusija ir toliau tieks Turkijai dujas dujotiekiu „TurkStream“, nutiestu Juodosios jūros dugnu.

R. T. Erdoganas sakė, kad nenumato, jog šiais metais Turkija pritrūktų energijos. „Manau, kad Europa šią žiemą turės rimtų problemų, – sakė jis. – Mes tokios situacijos neturime“.

Pasaulinių energijos kainų šuolis, kurį sukėlė Rusijos tiekimo sutrikimai, pakurstė ekonominę krizę Turkijoje, dėl jos metinė infliacija išaugo iki 80 proc., o liros vertė smarkiai krito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.