JK premjerė žada nutraukti politinį paralyžių, kilusį Šiaurės Airijoje po „Brexito“

Naujoji Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Liz Truss trečiadienį pažadėjo nutraukti po „Brexito“ kilusius karštus nesutarimus dėl prekybos Šiaurės Airijoje, pabloginusius Londono ir Briuselio santykius.

L.Truss.<br>REUTERS/scanpix nuotr.
L.Truss.<br>REUTERS/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-07 16:16

L. Truss pareiškė britų parlamentui, kad yra pasiryžusi išspręsti ginčą dėl vadinamojo Šiaurės Airijos protokolo, dėl kurio nutrūko Belfasto administracijos, formuojamos dalijimosi valdžia principu, darbas.

„Pirmenybę teikiu derybų keliu pasiektam sprendimui“, – sakė ji parlamento nariams per pirmą tokį posėdį jai užimant premjero postą.

„Tačiau jame turi būti įgyvendinti visi Šiaurės Airijos protokolo įstatymo projekte numatyti dalykai“, – pridūrė ji.

Vadinamasis Šiaurės Airijos protokolas, susitarimo, pagal kurį Britanija išstojo iš Europos Sąjungos, dalis, numato, kad Šiaurės Airijos provincija lieka ES muitų zonoje ir bendrojoje rinkoje.

Šiuo protokolu, kurį pasirašė ir patvirtino tuometinis britų premjeras Borisas Johnsonas, buvo siekiama užkirsti kelią sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos, kuri yra ES narė, atsiradimui.

Tačiau kai kurie Šiaurės Airijos gyventojai teigia, kad protokolas silpnina jų ryšį su Jungtine Karalyste, o L. Truss pritaria parlamente Londone rengiamam teisės aktui, kuriuo siekiama vienašališkai jo atsisakyti.

Briuselis jau pradėjo teisinius veiksmus prieš Britaniją, nes ji nesilaiko išstojimo susitarimo dalių, ir įspėjo, kad protokolo atsisakymas gali sužlugdyti visą susitarimą.

Nepaisydama kalbų apie potencialų prekybos karą su ES, rugpjūčio viduryje L. Truss sakė, kad yra „visiškai pasiryžusi“ artimiausiomis savaitėmis prastumti tą įstatymo projektą.

JK vyriausybė nepritaria prekių, gabenamų iš Didžiosios Britanijos žemyninės dalies – Anglijos, Škotijos ir Velso – į Šiaurės Airiją, tikrinimui prie vidaus sienų.

ES nurodė, kad reikia atlikti patikrinimus, kad prekės į Europos bendrąją rinką nepatektų per kaimyninę valstybę narę Airiją.

Atvira siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos yra laikoma svarbiu taikos proceso, kuriuo 1998 metais buvo užbaigtas dešimtmečius trukęs smurtas Šiaurės Airijoje, ramsčiu.

Tačiau probritiškos junionistų partijos teigia, kad dėl šių patikrinimų Šiaurės Airija bus atskirta nuo likusios Jungtinės Karalystės dalies ir padidės rizika, kad Airija susivienys.

L. Truss teigė, kad jos „svarbiausias prioritetas“ yra „apsaugoti taikos susitarimo viršenybę“, nors JAV prezidento Joe Bideno administracija išreiškė dėl to susirūpinimą.

Ji pažadėjo išspręsti šį klausimą, dėl kurio junionistai pasitraukė iš Belfaste veikiančios decentralizuotos valdžios pasidalijimo principu veikiančios vyriausybės.

„Noriu bendradarbiauti su visomis Šiaurės Airijos partijomis, kad vykdomoji valdžia ir asamblėja vėl pradėtų veikti“, – pridūrė L. Truss.

„Tačiau tam turime išspręsti Šiaurės Airijos protokolo, kuris pažeidė Šiaurės Airijos bendruomenių pusiausvyrą, problemas, – teigė premjerė. – Esu pasiryžusi tai padaryti ir esu pasiryžusi dirbti su visomis šalimis, kad būtų rastas sprendimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.