Vokietijos Bundestagas M. Gorbačiovo atminimą pagerbė tylos minute

Vokietijos Bundestagas trečiadienį tylos minute pagerbė buvusio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo atminimą. Parlamento pirmininkė Bärbel Bas savo kalboje pabrėžė, kad M. Gorbačiovas sudarė sąlygas Vokietijos suvienijimui. Jis padarė įmanomu tai, kas dešimtmečius atrodė neįsivaizduojama – „taikiai užbaigti Šaltąjį karą ir įveikti mūsų šalies ir viso žemyno padalijimą“, – sakė ji. Vokiečiai esą turi už daug ką padėkoti M. Gorbačiovui.

Vokietijos Bundestagas M. Gorbačiovo atminimą pagerbė tylos minute.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Vokietijos Bundestagas M. Gorbačiovo atminimą pagerbė tylos minute.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-07 13:18

„Jis pakeitė mūsų šalies ir milijonų žmonių gyvenimą“, – toliau kalbėjo B. Bas. Ji atkreipė dėmesį į tai, kad sovietų kariai liko kareivinėse, kai 1989-aisiais žmonės Vokietijos Demokratinėje Respublikoje (VDR) išėjo į gatves.

„Jo smurto atsisakymo politika ir Maskvos pretenzijų valdyti satelitines valstybes atsisakymas sustiprino piliečių teisių judėjimus Vidurio ir Rytų Europoje“, – tęsė Bundestago vadovė. Jo sprendimai esą milijonams žmonių atnešė laisvę.

„Tarp Rusijos ir Europos šiandien yra gili praraja“, – sakė B. Bas, turėdamas omenyje Rusijos invaziją į Ukrainą. M. Gorbačiovas esą buvo už tai, kad konfliktai būtų sprendžiami dialogu. V. Putino vadovaujama Rusija to atsisakė. „Tai tragiškai klaida“, – pažymėjo B. Bas.

91-erių M. Gorbačiovas mirė rugpjūčio 30 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.