Išvaryti Irano diplomatai paliko ambasadą Albanijoje

Paskutiniai Irano ambasados Tiranoje darbuotojai ketvirtadienį paliko pastatą, Albanijos vyriausybei išvakarėse davus jiems 24 valandas palikti šalį.

Paskutiniai Irano ambasados Tiranoje darbuotojai ketvirtadienį paliko pastatą, Albanijos vyriausybei išvakarėse davus jiems 24 valandas palikti šalį.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Paskutiniai Irano ambasados Tiranoje darbuotojai ketvirtadienį paliko pastatą, Albanijos vyriausybei išvakarėse davus jiems 24 valandas palikti šalį.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-08 14:18

Tai įvyko po to, kai albanai apkaltino Iraną įvykdžius didelę kibernetinę ataką.

Tai pirmasis žinomas atvejis, kai šalis nutraukė diplomatinius santykius dėl kibernetinės atakos.

Paskutiniai du ambasados automobiliai su maždaug 10 keleivių išvyko iš komplekso prieš vidurdienį po didelio sujudimo pastato viduje per naktį.

Albanų specialiosios policijos pajėgos ir pareigūnai buvo pastebėti apsupę kompleksą, ant kurio dar plėvesavo Irano vėliava, iškart po to, kai iraniečiai išvyko.

Sujudimas Irano ambasadoje Tiranoje tęsėsi nuo trečiadienio. Į kompleksą buvo įnešta tuščia statinė, vėliau joje užkurta ugnis: regis, degė dokumentai. Diplomatinis automobilis įvažiavo į atstovybės teritoriją ir išvažiavo iš jos, o Albanijos policijos pareigūnas bendravo su ambasados atstovais prieš ten įvažiuojant dviem pareigūnams, kurie po kelių minučių išvažiavo.

Liepos 15 dienos kibernetinė ataka sutrikdė daugybės Albanijos vyriausybės skaitmeninių paslaugų ir svetainių darbą.

Ministras pirmininkas Edi Rama trečiadienį pareiškė, kad yra „nepaneigiamų įrodymų“, kad Irano vyriausybė surengė šią ataką.

Jungtinės Valstijos palaikė Albanijos, NATO narės, žingsnį ir pažadėjo tam tikrą atsaką Iranui už tai, ką JAV pavadino „nerimą keliančiu precedentu kibernetinei erdvei“.

Pasak iraniečių valstybinės televizijos, Teheranas pasmerkė diplomatų išsiuntimą ir pavadino šį veiksmą neapgalvotu ir trumparegišku.

Savo pareiškime Irano užsienio reikalų ministerija paneigė, kad Teheranas prisidėjo prie kibernetinių atakų prieš Albanijos vyriausybės svetaines, ir pridūrė, kad būtent Iranas yra tokių išpuolių prieš jo svarbiausią infrastruktūrą taikinys.

Irano ir Albanijos ryšiai įtempti nuo 2014 metų, kai Albanija priglaudė apie 3 000 Irano opozicinės grupės „Mujahedeen-e-Khalq“ (MEK) narių, kurie buvo palikę Iraką.

Liepą MEK planavo Manezo mieste, į vakarus nuo Tiranos, surengti Laisvojo Irano pasaulio viršūnių susitikimą, į kurį buvo pakviesta ir JAV įstatymų leidėjų. Susitikimas buvo atšauktas „saugumo sumetimais ir dėl terorizmo grėsmės bei sąmokslų“.

2018 ir 2020 metais Tirana išvarė iš šalies iš viso keturis Irano diplomatus dėl to, kad jie „kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.