Briuselis ragina ES valstybes atsargiai išduoti vizas rusams

Europos Komisija penktadienį paragino Europos Sąjungos (ES) valstybes nares iš naujo įvertinti sąlygas, kuriomis jos išduoda vizas Rusijos keliautojams, ir nesuteikti jų pareiškėjams, kurie kelia grėsmę saugumui.

Rusijos pasas.<br>123rf nuotr.
Rusijos pasas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 10:30 PM, atnaujinta Sep 14, 2022, 5:09 PM

„Neturėtume būti naivūs, V. Putino tikslas yra sugriauti ES ir jis norėtų mus pulti ten, kur esame silpniausi“, – perspėjo ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson.

Per spaudos konferenciją Nuijamos mieste netoli Suomijos sienos su Rusija ji sakė, kad Maskva yra atsakinga už neišprovokuotą karą Ukrainoje, ir perspėjo, kad civiliai gali veikti kaip šnipai, diversantai ar provokatoriai. Jos teigimu, kai kurie Rusijos keliautojai siekė persekioti ir žeminti pabėgėlius iš Ukrainos, kuriems ES suteikia apsaugos statusą.

„Negalime atmesti galimybės, kad žmonės atvyksta turėdami tikslą provokuoti, bandyti sukelti socialinius neramumus, išprovokuoti smurtą, riaušes ar panašius dalykus arba bandyti panaudoti propagandą“, – sakė ji.

Penktadienį ES oficialiai sustabdė 2007 m. supaprastinto vizų išdavimo sutartį, pagal kurią rusams buvo lengviau ir pigiau keliauti į Europą, tačiau nepaskelbė visiško kelionių draudimo, kurio reikalavo kai kurios valstybės narės.Y. Johansson sakė, kad naujosios taisyklės vis tiek leis atvykti patikrintiems disidentams, žurnalistams ir humanitariniais sumetimais, bet prašymai dėl paprastų turistinių ir verslo vizų turėtų būti „iš naujo įvertinti“.

Baltijos šalys Latvija, Estija ir Lietuva, turinčios sienas su Rusija, jau įvedė savo sugriežtintas vizų taisykles, tačiau Y. Johansson tikisi, kad jos laikysis ES gairių.

Beveik milijonas rusų jau turi ES Šengeno erdvės vizas, komisarės teigimu, valstybės narės turėtų iš naujo įvertinti ir šiuos kelionės dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.