JK prasidedant gedului dėl velionės karalienės, karalius Charlesas III kreipsis į britus

Karalius Charlesas III penktadienį turi kreiptis į savo naujuosius pavaldinius, šaliai pradėjus oficialų gedulą dėl karalienės Elizabeth II mirties po istorinių septynių valdymo dešimtmečių.

​Karalius Charlesas III penktadienį turi kreiptis į savo naujuosius pavaldinius, šaliai pradėjus oficialų gedulą dėl karalienės Elizabeth II mirties po istorinių septynių valdymo dešimtmečių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Karalius Charlesas III penktadienį turi kreiptis į savo naujuosius pavaldinius, šaliai pradėjus oficialų gedulą dėl karalienės Elizabeth II mirties po istorinių septynių valdymo dešimtmečių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 8:23 AM

73 metų Charlesas III monarchu tapo iškart po motinos mirties ketvirtadienio popietę jos rezidencijoje Škotijoje.

Karalius penktadienį turi grįžti į Londoną iš Balmoralo, kur 96 metų karalienė, kurios sveikata pastaruosius metus akivaizdžiai silpo, „ramiai mirė“.

Charleso III inauguracinės kalbos, kuri turi būti įrašyta iš anksto, detalių karališkieji rūmai kol kas nepaskelbė, bet ji yra numatyta dešimtmečius rengtuose ir koreguotuose planuose 10 dienų periodui po monarchės mirties.

Penktadienį naujasis karalius taip pat turėtų surengti savo pirmąją audienciją ministrei pirmininkei Liz Truss, paskirtai vos antradienį, per vieną paskutinių oficialių Elizabeth II pasirodymų.

Charlesas III taip pat turi susitikti su pareigūnais, atsakingais už jo žengimą į sostą ir velionės karalienės laidotuves.

Jis nuspręs dėl karališkosios šeimos gedulo trukmės. Šeimos gedulas tikriausiai truks mėnesį, o vyriausybės oficialus gedulas, kai bus ribojama jos veikla, truks 10 dienų.

Haid Parke Londono centre ir iš Londono Tauerio bus paleisti saliutai, po šūvį skiriant kiekvieniems Elizabeth II valdymo metams.

Prislopinti bažnyčių varpai skambės Vestminsterio abatijoje, Šv. Pauliaus katedroje, Vindzoro pilyje ir kitur, šalies vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo.

L. Truss ir kiti vyriausybės nariai turi dalyvauti atminimo pamaldose Šv. Pauliaus katedroje, o JK parlamentas pradės dvi dienas truksiančius specialius renginius.

Rafinuotos, tradicijų persmelktos ceremonijos po karalienės mirties vyksta vyriausybei siekiant skubiai prastumti įstatymus, turinčius padėti spręsti karo pakurstytas ekonomines problemas, primenančias Elizabeth II valdymo pradžią 1952-aisiais lydėjusius sunkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.