Karalienės Elizabeth II mirtis: karališkosios šeimos medis ir paveldėjimo eilė

Karalienė Elizabeth II buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė Jungtinės Karalystės istorijoje. Ji turėjo keturis vaikus, aštuonis anūkus ir 12 proanūkių. Sostą paveldėjimo teise perėmus Velso princui Charlesui, kaip šiuo metu atrodo likusi paveldėjimo eilė?

Karalienė Elizabeth II buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė Jungtinės Karalystės istorijoje. Ji turėjo keturis vaikus, aštuonis anūkus ir 12 proanūkių.<br>lrytas.lt koliažas.
Karalienė Elizabeth II buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė Jungtinės Karalystės istorijoje. Ji turėjo keturis vaikus, aštuonis anūkus ir 12 proanūkių.<br>lrytas.lt koliažas.
Karalienė Elizabeth II buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė Jungtinės Karalystės istorijoje. Ji turėjo keturis vaikus, aštuonis anūkus ir 12 proanūkių.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karalienė Elizabeth II buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė Jungtinės Karalystės istorijoje. Ji turėjo keturis vaikus, aštuonis anūkus ir 12 proanūkių.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Princo Harry ir M.Markle sutuoktuvių dieną visa britų karališkoji šeima švytėjo, nors prieš ceremoniją kai kas ir verkė.<br>„Scanpix“ nuotr.
Princo Harry ir M.Markle sutuoktuvių dieną visa britų karališkoji šeima švytėjo, nors prieš ceremoniją kai kas ir verkė.<br>„Scanpix“ nuotr.
Karali<br>AP/scanpix nuotr.
Karali<br>AP/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 5:01 PM

Rugsėjo 8 d., po daugiau nei 70 metų valdymo karalienė išėjo anapilin, o jos įpėdiniu tapo vyriausias sūnus Charlesas.

Visa reikalinga informacija apie karališkąją šeimą ir paveldėjimo eilę pateikiama tekste.

Karalienė Elizabeth II ir Edinburgo hercogas princas Philipas

Karalienė buvo ilgiausiai Jungtinę Karalystę valdžiusi monarchė, soste išbuvusi ilgiau nei 70 metų. 2022 m. rugsėjo 8 d. mirė būdama 96 metų.

Princesė Elizabeth gimė 1926 m., o karaliene tapo 1952 m. mirus jos tėvui karaliui George'ui VI. Ji 1947 m. ištekėjo už Edinburgo kunigaikščio Pilypo ir susilaukė keturių vaikų: Charleso, Anne, Andrew ir Edwardo.

Buvęs Danijos ir Graikijos princas, princas Pilypas gimė 1921 m. ir Antrojo pasaulinio karo metais tarnavo karališkajame laivyne. Jis buvo ilgiausiai iš visų britų monarchų tarnavęs konsortas. 2017 m. jis pasitraukė iš karališkųjų pareigų, atlikęs daugiau kaip 22 000 asmeninių užduočių.

Jis mirė 2021 m. balandžio 9 d.

Charlesas tapo karaliumi

Gimė: 1948 m.

Karalienės vyriausiasis sūnus tapo karaliumi Charlesu III.

Dabar jau buvęs Velso princas 1981 m. liepos 29 d. vedė ledi Dianą Spencer, kuri tapo Velso princese. Pora susilaukė dviejų sūnų – Williamo ir Harry. Vėliau jie išsiskyrė ir 1996 m. jų santuoka buvo nutraukta. 1997 m. rugpjūčio 31 d. princesė žuvo automobilio avarijoje Paryžiuje.

2005 m. balandžio 9 d. jis vedė Camillą Parker Bowles.

1. Kornvalio ir Kembridžo hercogas princas Williamas

Gimė: 1982 m.

Princas Williamas yra vyresnysis dabar jau karaliaus Charleso III ir Velso princesės Dianos sūnus ir šiuo metu yra pirmasis eilėje į sostą.

Kunigaikščiui buvo 15 metų, kai mirė jo motina. Jis studijavo Sent Endriuso universitete, kur susipažino su savo būsima žmona Kate Middleton. Pora susituokė 2011 m.

Per savo 21-ąjį gimtadienį jis buvo paskirtas valstybės patarėju – oficialiomis progomis pavaduodavo karalienę. 2013 m. liepą jis su žmona susilaukė pirmojo vaiko George'o, 2015 m. – antrojo Charlotte, o 2018 m. – trečiojo Louis'o.

Princas mokėsi kariuomenėje, Karališkajame jūrų laivyne ir RAF, paskui trejus metus dirbo RAF paieškos ir gelbėjimo pilotu RAF Valley, esančiame Anglesyje, Šiaurės Velse. Šalia karališkųjų pareigų jis taip pat dvejus metus dirbo antruoju pilotu Rytų Anglijos oro greitosios pagalbos tarnyboje. Šias pareigas jis paliko 2017 m. liepą, kad galėtų imtis daugiau karališkųjų pareigų karalienės ir Edinburgo hercogo vardu.

Jo, kaip sosto įpėdinio, pagrindinės pareigos – padėti karaliui vykdyti karališkuosius įsipareigojimus.

2. Kornvalio ir Kembridžo princas George'as

Gimė: 2013 m.

Kornvalio ir Kembridžo princas George'as gimė 2013 m. liepos 22 d. Londono Šventosios Marijos ligoninėje. Sūnaus, kuris svėrė 3,8 kg, gimime dalyvavo princas Williamas.

Princas George'as yra antrasis eilėje į sostą po savo tėvo.

3. Kornvalio ir Kembridžo princesė Charlotte

Gimė: 2015 m.

Kornvalio ir Kembridžo kunigaikštienė antrąjį vaiką, mergaitę, pagimdė 2015 m. gegužės 2 d., vėlgi Šv. Marijos ligoninėje. Kunigaikštis dalyvavo gimdant 3,7 kg kūdikį. Kunigaikštis ir kunigaikštienė ją pavadino Charlotte Elizabeth Diana.

Ji yra trečia eilėje į sostą po tėvo ir vyresniojo brolio ir yra žinoma kaip Jos Karališkoji Didenybė Kornvalio ir Kembridžo princesė Charlotte.

4. Kornvalio ir Kembridžo princas Louisas

Gimė: 2018 m.

Kornvalio ir Kembridžo kunigaikštienė 2018 m. balandžio 23 d. Londono Šventosios Marijos ligoninėje pagimdė trečiąjį vaiką – 3,8 kg sveriantį berniuką.

Hercogas dalyvavo Louiso Arthur Charleso gimdyme, kuris yra ketvirtas eilėje į sostą.

5. Sasekso hercogas princas Harry

Gimė: 1984 m.

Princas Harry mokėsi Karališkojoje karo akademijoje Sandhurste, vėliau tapo kariuomenės leitenantu ir tarnavo sraigtasparnio pilotu.

Per 10 tarnybos ginkluotosiose pajėgose metų kapitonas Velsas, taip jis buvo vadinamas, du kartus atliko aktyviąją tarnybą Afganistane – 2012–2013 m. kaip sraigtasparnio „Apache“ antrasis pilotas ir šaulys. Iš kariuomenės jis pasitraukė 2015 m. ir dabar daugiausia dėmesio skiria labdaringai veiklai, įskaitant gamtosauginę veiklą Afrikoje ir Invictus žaidynių sužeistiems ginkluotųjų pajėgų nariams organizavimą.

Nuo savo 21-ojo gimtadienio jis buvo valstybės patarėjas ir pavadavo karalienę atliekant oficialias pareigas.

2018 m. gegužės 19 d. Vindzoro pilyje susituokė su JAV aktore Meghan Markle. 2020 m. sausį karališkoji pora pareiškė, kad pasitrauks iš „vyresniųjų“ karališkųjų pareigų ir savo laiką skirs Jungtinei Karalystei ir Šiaurės Amerikai. Jie sakė ketinantys „dirbti, kad taptų finansiškai nepriklausomi“.

Kiek daugiau nei po metų Bakingamo rūmai patvirtino, kad pora negrįš į karališkąsias pareigas ir atsisakys garbingų karinių pareigų bei karališkųjų mecenatų.

6. Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Gimė: 2019 m.

2019 m. gegužės 6 d. gimė pirmasis Sasekso sutuoktinių vaikas Archie Harrison Mountbatten-Windsor, svėręs 3,3 kg, o hercogas dalyvavo jo gimime. Pavadindama jį taip, kaip pavadino, pora nusprendė nenaudoti titulo savo pirmagimiui.

Kai vardas buvo paskelbtas, BBC karališkasis korespondentas Jonny Dymondas sakė, kad šis sprendimas aiškiai rodo, jog pora nenori jo auginti kaip oficialaus karališkojo asmens.

7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor

Gimė: 2021 m.

Sasekso kunigaikštienė antrąjį vaiką pagimdė 2021 m. birželio 4 d. Santa Barbaroje, Kalifornijoje. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor – bus vadinama Lili – pavadinta karališkosios šeimos karalienės pravarde ir yra jos 11-oji provaikaitė.

Vidurinysis vardas Diana jai suteiktas princo Harry motinos, kuri 1997 m. žuvo automobilio avarijoje, kai jam buvo 12 metų, garbei.

8. Jorko hercogas

Gimė: 1960 m.

Princas Andrew, aštuntasis eilėje į sostą, buvo trečiasis karalienės ir Edinburgo hercogo vaikas, tačiau pirmasis, kuris gimė valdančiajam monarchui per 103 metus.

Jorko kunigaikščiu jis tapo 1986 m. susituokęs su Sarah Ferguson, kuri tapo Jorko kunigaikštiene. Jie susilaukė dviejų dukterų: Beatrice (1988 m.) ir Eugenie (1990 m.). 1992 m. kovo mėn. buvo paskelbta, kad hercogas ir hercogienė išsiskiria. Jie išsiskyrė 1996 m.

Hercogas 22 metus tarnavo Karališkajame kariniame jūrų laivyne ir 1982 m. aktyviai dalyvavo Folklando kare. Be karališkųjų įsipareigojimų, iki 2011 m. jis dirbo specialiuoju vyriausybės prekybos atstovu.

2019 m. princas Andrew pasitraukė iš karališkųjų pareigų po interviu BBC apie jo santykius su JAV finansininku Jeffrey Epsteinu, kuris nusižudė laukdamas teismo dėl kaltinimų prekyba žmonėmis sekso tikslais ir sąmokslu.

Vasario mėn. jis sutiko sumokėti neskelbiamą sumą, kad išspręstų civilinę bylą dėl seksualinio priekabiavimo, kurią JAV jam iškėlė viena iš J.Epsteino aukų, nors jis neprisiėmė atsakomybės ir ne kartą neigė kaltinimus.

9. Princesė Beatrice

Gimė: 1988 m.

Princesė Beatrice yra vyresnioji princo Andrew ir Jorko hercogienės Sarah dukra. Jos pilnas titulas – Jos Karališkoji Didenybė Jorko princesė Beatrice. Ji neturi oficialios pavardės, bet vartoja vardą York.

Ji ištekėjo už nekilnojamojo turto magnato Edoardo Mapelli Mozzi. 2020 m. liepą ji susituokė karališkoje Visų Šventųjų koplyčioje prie Karališkosios ložės Vindzore. Pora turėjo susituokti gegužės mėnesį, tačiau koronavirusas atidėjo planus.

10. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi

Gimė: 2021 m.

2021 m. rugsėjį princesė Beatrice susilaukė mergaitės Sienna Elizabeth, kuri yra 10-oji eilėje į sostą ir 12-oji karalienės anūkė. Princesė Beatrice taip pat yra pono Mapelli Mozzi sūnaus Christopherio Woolfo, žinomo kaip Wolfie, iš ankstesnių jo santykių su Dara Huang, pamotė.

11. Princesė Eugenie

Gimė: 1990 m.

Princesė Eugenie yra princo Andrew ir Jorko hercogienės Sarah jaunesnioji dukra. Jos pilnas titulas yra Jos Karališkoji Didenybė Jorko princesė Eugenie ir ji yra 11-oji eilėje į sostą.

Kaip ir jos sesuo princesė Beatrice, ji neturi oficialios pavardės, bet naudoja York pavardę. 2018 m. spalio 12 d. Vindzoro pilyje ji ištekėjo už savo ilgamečio draugo Jacko Brooksbanko.

12. August Philip Hawke Brooksbank

Gimė: 2021 m.

2021 m. vasario 9 d. gimęs princesės Eugenie ir Jacko Brooksbanko sūnus August yra devintasis karalienės vaikaitis.

13. Vesekso grafas

Gimė: 1964 m.

1999 m. susituokus su Sophie Rhys-Jones princui Edwardui buvo suteiktas Vesekso grafo ir Severno vikonto titulas. Pora turi du vaikus: Lady Louise, gimusią 2003 m., ir James, Severno vikontą, gimusį 2007 m.

Po trumpo tarnavimo Karališkajame jūrų pėstininkų dalinyje princas įkūrė savo televizijos prodiuserinę kompaniją. Dabar jis padeda karalienei eiti oficialias pareigas ir vykdo viešus labdaros organizacijų įsipareigojimus. Jis yra 13-as eilėje į sostą.

14. James, Severno vikontas

Gimė: 2007 m.

Severno vikontas yra jaunesnysis Vesekso grafų ir grafienės vaikas. Pora nusprendė savo vaikams suteikti „pagarbumo“ titulus kaip grafų sūnums ar dukterims, o ne stiliaus princo ar princesės titulus. Manoma, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant išvengti kai kurių karališkųjų titulų naštos.

15. Lady Louise

Gimė: 2003 m.

2003 m. gimusi Lady Louise Windsor yra vyresnysis Vesekso grafų ir grafienės vaikas. Tačiau ji yra žemesnėje paveldėjimo linijoje nei jos jaunesnysis brolis, nes gimė prieš įsigaliojant įstatymui, panaikinančiam sistemą, pagal kurią jaunesnysis sūnus galėjo išstumti vyresniąją dukrą.

16. Karališkoji princesė Anne

Gimė: 1950 m.

Karališkoji princesė Anne yra antrasis karalienės vaikas ir vienintelė dukra. Kai ji gimė, buvo trečia eilėje į sostą, bet dabar yra šešiolikta. 1987 m. birželį jai buvo suteiktas Karališkosios princesės titulas.

Princesė Anne ištekėjo du kartus; pirmasis jos vyras kapitonas Markas Phillipsas yra dviejų jos vaikų – Peterio ir Zaros – tėvas, o antrasis – viceadmirolas Timothy Laurence'as.

Princesė buvo pirmoji iš karališkosios šeimos atstovų, oficialiuose dokumentuose panaudojusi Mountbatten-Windsor pavardę – po vestuvių su kapitonu Phillipsu santuokų registre. Ji 1976 m. Monrealio olimpinėse žaidynėse už Didžiąją Britaniją varžėsi jojimo varžybose ir yra įsitraukusi į daugelio labdaros organizacijų, įskaitant „Gelbėkit vaikus“, kurios prezidentė yra nuo 1970 m., veiklą.

17. Peteris Phillipsas

Gimė: 1977 m.

Peteris Phillipsas yra vyriausias iš karalienės anūkų. 2008 m. jis vedė kanadietę Autumn Kelly ir kartu augina dvi dukras: Savannah, gimusią 2010 m., ir Islą, gimusią 2012 m.

Karališkosios princesės vaikai neturi karališkųjų titulų, nes yra kilę iš moteriškosios linijos. Markas Phillipsas vedybų metu atsisakė pasiūlymo gauti grafystę, todėl jų vaikai neturi „pagarbumo“ titulų.

Peteris Phillipsas ir jo žmona paskelbė, kad išsiskiria 2020 m. vasario mėn.

18. Savannah Phillips

Gimė: 2010 m.

2010 m. gimusi Savannah yra vyresnioji Peterio ir Autumn Phillipsų dukra ir pirmoji karalienės anūkė.

19. Isla Phillips

Gimė: 2012 m.

2012 m. gimusi Isla yra antroji Peterio ir Autumn Phillipsų dukra.

20. Zara Tindall

Gimė: 1981 m.

Zara Tindall, sekdama savo motinos ir tėvo pavyzdžiu, pradėjo sėkmingą jojimo karjerą – 2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse ji iškovojo sidabro medalį. 2011 m. ji ištekėjo už buvusio Anglijos regbio žaidėjo Mike'o Tindallo, o 2014 m. pora susilaukė pirmagimio Mia Grace.

Karališkosios princesės vaikai neturi karališkojo titulo, nes yra kilę iš moteriškosios linijos, tačiau ji išlieka 20-oji eilėje į sostą. Jų tėvas Markas Phillipsas atsisakė grafystės, kai vedė princesę Anne, todėl jie neturi „pagarbumo“ titulų.

21. Mia Grace Tindall

Gimė: 2014 m.

Karalienės anūkė Zara Tindall 2014 m. sausio mėn. pagimdė savo pirmąjį vaiką Mią Grace.

22. Lena Elizabeth Tindall

Gimė: 2018 m.

Antrasis poros vaikas gimė 2018 m. birželio 18 d. Stroudo gimdymo skyriuje Glosteršyre, svėrė 4,2 kg.

Lena Elizabeth buvo pavadinta savo prosenelės garbei.

Kaip ir jos sesuo, Lena Elizabeth neturi karališkojo titulo, todėl taip pat bus žinoma kaip ponia Tindall.

23. Lucas Philip Tindall

Gimė: 2021 m.

Zaros ir Mike'o Tindallų sūnus Lucas Philipas, jų trečiasis vaikas – 10-asis karalienės vaikaitis – gimė 2021 m. kovo 21 d. ir svėrė 3,7 kg.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.